Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на

...
Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на
Коментари Харесай

Климатичните промени са причинили 15 бедствия за над милиард долара през 2019

Най-малко 15 естествени бедствия са били свързани с изменението на климата през тази година и са нанесли вреди за над 1 милиард $, а 7 от тях костват минимум 10 милиарда $, заяви английската благотворителна организация „ Кристиан Ейд “.

Тази година е втората най-гореща година в историята и всяко от бедствията в отчета има връзка с изменението на климата, съобщи организацията.
“Екстремното време, подхранвано от изменението на климата, е блъснало всяко кътче на земното кълбо през 2019 година От Южна Африка до Северна Америка и от Австралия и Азия до Европа – наводнения, стихии и пожари, донесли безпорядък и опустошения ”, се споделя в документа.
Съставяйки отчета си по публични данни, оценки на неправителствени организации и органи за подкрепяне, научни изследвания и медийни отчети, английската благотворителна организация съобщи, че бедствията изселват милиони и предизвикват всеобща гибел.
Седем от бедствията са нанесли вреди за над 10 милиарда $ (9 милиарда евро).
Сред тях са наводненията, опустошили Северна Индия, тайфуна „ Лекима “ в Китай, урагана „ Дориан “ в Съединени американски щати, наводненията в Китай, наводненията в междинните и южните американски щати, тайфуна „ Хагибис “ в Япония и калифорнийските пожари – най-скъпата покруса на стойност 25 милиарда $.
„ Тези числа евентуално са снижени, защото постоянно демонстрират единствено застрахователни загуби и не постоянно регистрират други финансови разноски, като загуба на продуктивност и непокрити загуби “, се споделя в известието.

Организацията декларира, че преобладаващото болшинство от смъртните случаи са породени от единствено две събития в Индия и Южна Африка, като нарекоха това “отражение на обстоятелството, че най-бедните хора в света заплащат най-високата цена за последствията от климатичните промени.
“За разлика от тях, финансовите разноски пък са най-големи в по-богатите страни: Япония и Съединени американски щати претърпяха три от четирите най-скъпи събития. ”
Емисиите на парникови газове още веднъж са се нараснали през 2019 година, откакто реализираха връх през 2018 година, защото рисковите метеорологични събития в резултат на стопляне на планетата удариха като че ли на всички места тази година.
Те включват циклона „ Айдай “ в Мозамбик, тайфуна „ Хагибис “ в Япония, смъртоносната, рекордна гореща вълна в огромна част от Европа, пожарите в Калифорния и Източна Австралия и наводнения във Венеция.
Заплахата, подбудена от изменението на климата, стана толкоз остра през 2019 година, че Индонезия, една от най-бързо разрастващите се стопански системи на Земята, реши да реалокира столицата си там, където няма да потъне.

“Ако не се подхващат незабавни дейности за понижаване на нездравословните излъчвания, световните температури ще се покачат най-малко още с 0,5°C през идващите 20 години и още с 2-3°C до края на века ”, декларира „ Кристиан Ейд “.
“Времето в света ще продължи да става все по-екстремно и хората по целия свят ще продължат да заплащат цената. Предстоящото предизвикателство е да се сведе до най-малко въздействието посредством надълбоко и бързо понижаване на излъчванията. ” /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР