Най-малко 135 арменски войници са загинали в най-ожесточените сблъсъци на

...
Най-малко 135 арменски войници са загинали в най-ожесточените сблъсъци на
Коментари Харесай

НАГОРНИ КАРАБАХ: Най-малко 135 арменски войници загинаха в сблъсъци с Азербайджан

Най-малко 135 арменски бойци са починали в най-ожесточените конфликти на границата с Азербайджан, сподели арменският министър председател Никол Пашинян.

„ Към момента броят на убитите е 135 души. За страдание това не е окончателната цифра. Има и доста ранени “, сподели Никол Пашинян на съвещание на държавното управление. Така починалите и от двете страни надвишиха 200 души.

Според Баку от началото на конфликтите, които избухнаха във вторник, до момента са починали 71 бойци от азербайджанска страна. Това е невиждана ескалация от 2020 година насам и заплашва да подкопае нежния кротичък развой сред Армения и Азербайджан, две враждуващи страни в Кавказ. Русия, обичайният медиатор в района, разгласи помирение във вторник сутринта, само че то беше нарушено за два дни, страните се упрекнаха взаимно в бомбардировки.

Въпреки това прекратяването на огъня се e запазило в четвъртък, съгласно Европейския съюз. Сблъсъците са най-интензивните от войната през 2020 година сред двете страни за контрола над анклава Нагорни Карабах, която остави повече от 6500 убити и Ереван отстъпи територия на Баку.

Армения и Азербайджан към този момент бяха в спор през 90-те години за Нагорни Карабах, като в спора бяха убити над 30 000 души.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР