Най-малко 12 души са загиналите, а 571 ранените от началото

...
Най-малко 12 души са загиналите, а 571 ранените от началото
Коментари Харесай

Протестите в Ирак за вода и ток доведоха до десетки убити и стотици ранени

Най-малко 12 души са починалите, а 571 ранените от началото на всеобщите митинги в южните региони на Ирак, оповестяват от Върховния комисариат за правата на индивида в Ирак.

В отчет на комисариата се твърди, че ранените измежду мирните поданици са 195, а измежду силите за сигурност - 371. Според сведенията в документа по време на демонстрациите са били разрушени 47 здания - 18 държавни, 22 партийни щаба и седем жилищни здания. Запалени са били и 25 автомобила. Арестувани са 302 души.
Протестите в Южен Ирак против безработицата и проблемите с неналичието на електричество и вода започнаха на 8 юли от пристанищния град Басра. Напрежението ескалира след гибелта на един стачкуващ предходната неделя.
Протестиращите желаят от управляващите да намерят излаз от рецесията с дефицита на електрическата енергия и водоснабдяването. Ситуацията се усложни и от 50-градусовите жеги в Ирак. Зад „ " аконните претенции " на жителите застана и висшият нравствен лидер на иракските шиити Али Систани.
Иракското държавно управление сътвори специфична комисия за осъществяване на настояванията на протестиращите, която даде обещание на жителите на Басра да отпусне 17 млн. американски $ за възобновяване на водопровода и електропреносната мрежа, както и да сътвори 10 хиляди нови работни места за жителите на провинцията.
Заради продължаващите конфликти в Южен Ирак, армията на страната е сложена в положение на нараснала бойна подготвеност.
Официалната безработица в Ирак е 10,8%, като над 60% от безработните са младежи под 24-години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР