Най-ирландският президент на САЩ Джо Байдън се запъти към историческата

...
Най-ирландският президент на САЩ Джо Байдън се запъти към историческата
Коментари Харесай

Вашингтон и Лондон се развеждат. Байдън отива в Ирландия, за да унижи британците

" Най-ирландският президент на Съединени американски щати " Джо Байдън се запъти към историческата татковина на своите предшественици - в Ирландия. Посещението ще стартира във вторник, само че високопоставеният посетител към този момент отмъсти на потисниците на своите пра-пра-дядовци - Англия.

В Лондон са онемели от отхвърли на Байдън да участва на плануваната за 6 май коронация на новия монарх. Там към този момент го нарекоха " изключителна засегнатост за Великобританияи " нож в гърба на Англия и специфични връзки сред двете страни ".

Британците са изключително шокирани от обяснението за отхвърли, идващо от Белия дом. Те дадоха да се разбере, че Байдън е " прекомерно остарял " за сходни пътувания през Атлантическия океан.

Това е още по-забавно да се чуе, като се има поради, че напредналата възраст няма да попречи на американския президент да посети и двете елементи на Ирландия, където има намерение да прекара добре през по-голямата част от тази седмица.

В Лондон в този момент бързат да напомнят по какъв начин Байдън през цялото време на президентството си сподели отрицателно отношение към британците. Веднага след избирането му Би-Би-Си сподели на обществеността момента, в който негов публицист се опита да го пресрещне в някакъв кулоар, на което той отговори с лукава усмивка: " Би-Би Си? Аз съм ирландец ", след което продължи по пътя си. И първото нещо, което направи Байдън, заемайки стол в Овалния кабинет, беше да махне оттова бюста на Уинстън Чърчил, което английските медии още веднъж възприеха като засегнатост.

Британците видяха " антианглийски нотки " в графика на визитата на Байдън в Ирландия. „ Телеграф “ особено означи, че " антибританският президент " по време на пътуването си ще прегледа Северна Ирландия единствено за един ден и ще обиколи основно историческите родни места на своите предшественици. Вестникът счита, че омразата на Байдън към Англия е била предадена на Байдън от майка му, която един път даже предпочела да спи на пода на хотел, когато схванала, че британската кралица в миналото е спала на леглото. "

Освен това Байдън, за изненада на британците, отхвърли предложение да приказва пред районния парламент на Северна Ирландия, където щеше да участва единствено на едно събитие - откриването на ново крило на университета в Белфаст.

Но в Дъблин той има намерение да приказва пред Народното събрание, а програмата на визитата му в самостоятелна Ирландия наподобява обширна и напрегната - това не е коронацията на английския монарх, тук възрастта няма значение.

Изглежда леден душ чака и английският министър председател Риши Сунак, който отива в Белфаст с вярата персонално да получи търговски преференции от американския президент, за каквито Лондон обезверено моли от Вашингтон след Брекзит. Представителите на Байдън се вършат, че въобще не схващат значимостта на този документ и споделят, че споразуменията за зоните за свободна търговия са „ инструмент на ХХ век “, т.е. антики.

Формално визитата на Байдън и Сунак в Белфаст ще бъде планувано да съвпадне с 25-ата годишнина от Споразумението от Разпети петък, което постави завършек на доста години въоръжен спор в Северна Ирландия. Когато този документ беше подписан през 1998 година, Ълстър беше район с очевидно преимущество на протестантите, които са склонни да останат част от Англия.

И тогава беше просто невероятно да си представим успеха на последователите на обединяването с Ирландия там. Миналата година обаче за първи път беше записано, че католиците в Северна Ирландия към този момент са болшинство, а резултатът беше триумфът на партията „ Шин Фейн “, която още веднъж за първи път в историята зае първо място на изборите в районът.

На този декор терористичната активност се възобнови. В края на февруари маскирани мъже раниха тежко началника на локалното разследване Джон Колдуел, който стана най-високопоставеният служител на реда от Ълстър, погубен през последния четвърт век. Отговорността се приписва на " Новата ирландска републиканска войска ". В резултат на това полицията в Белфаст предизвестява за опасността от нови терористични офанзиви в навечерието и по време на визитата на Байдън.

Очевидно визитата на Байдън несъмнено няма да добави мир и успокоение в историческата му татковина. По-скоро противоположното.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР