Най-голямата опозиционна партия във Великобритания – Лейбъристката - обяви днес,

...
Най-голямата опозиционна партия във Великобритания – Лейбъристката - обяви днес,
Коментари Харесай

Лейбъристката партия във Великобритания иска замяна на Камарата на лордовете

" Най-голямата опозиционна партия във Англия – Лейбъристката - разгласи през днешния ден, че предлага подмяна на Камарата на лордовете (горната камара на Народното събрание в Лондон) с излъчена посредством избори камара ", съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър (на снимката) и някогашният министър председател Гордън Браун започнаха през днешния ден съвещания в северния британски град Лийдс за партийната стратегия преди идващите парламентарни избори след две години.

Проучванията демонстрират, че Лейбъристката партия, която е в съпротива от 12 години, води доста пред Консервативната партия. Нестабилността на торите докара до честа промяна на ръководството от предишното лято насам - Борис Джонсън, Лиз Тръс и сегашния министър председател Риши Сунак.

" Мисля, че съществуването на Камарата на лордовете не може да бъде предпазено. Когото и да попитате, ще му е мъчно да каже, че би трябвало да бъде непокътната. Искаме да бъде сменена от излъчена посредством избори горна камара ", съобщи Стармър. По думите му една по-малка камара ще понижи разноските за нея, само че и ще съставлява по-добре регионите и общностите в страната.

Във Англия избираемата Камара на общините (долната камара на парламента) е тази, която има последната дума в законодателството, само че Камарата на лордовете има пълномощия да трансформира или забавя влизането в действие на някои нормативни актове.

Горната камара е формирана от към 800 души, които се избират с известна липса на бистрота. Обичайна процедура на английските министър председатели е да предлагат за нея свои съдружници посредством " почетен лист ", след което те стават доживотни нейни членове.

От дълго време в страната се чуват апели за по-голяма представителност в Камарата на лордовете - едвам 29 % там са дами, а съвсем половината членове са от Лондон или Югоизточна Англия.

Киър Стармър разгласи също, че желае " нов статут и по-силен глас в една реформирана и съвременна Англия " за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

" Англия има една от най-централизираните системи в Европа, само че центърът не извършва обещанията си. Твърде доста власт е съсредоточена в Уестминстър ", счита Стармър, съгласно който прехвърлянето на част от нея ще сътвори повече благоприятни условия за популацията на Обединеното кралство.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР