СподелиРаботещите в сферата на висшето образование излизат на протест на

...
СподелиРаботещите в сферата на висшето образование излизат на протест на
Коментари Харесай

39 млн. лв. за заплати във висшето образование ги няма. Университети излизат на протест

Сподели
Работещите в областта на висшето обучение излизат на митинг на 20 май.

Той ще се организира от 11.00 часа пред Министерството на финансите, оповестиха от Националния профсъюз „ Висше обучение и просвета “.

Причината за недоволството в бранша е в това, че в бюджета за 2024 година има планувани пари за нараствания на заплатите, само че досега това не се е случило.

„ Не знам къде е повода. Бяха планувани за увеличение на възнагражденията от първи януари до 31 март. От първи април трябваше да влезе в действие нормата на Закона за висше обучение, която засяга 125% от междинната брутна заплата за страната за асистентска служба и междинна заплата в бранша в размер на 180% от междинната брутна заплата през последните 12 месеца. Нямаме гаранция, че и тази норма за закона ще бъде спазена “, разяснява пред БНР проф. Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България.

Висшите учебни заведения ще стачкуват предупредително и това няма да наруши образователния развой.

Няма заплаха да бъдат отсрочени изпитните сесии, успокои проф. Темелкова и добави:
Няма да има студент, който да не приключи семестъра, в случай че е положил нужните старания, нито дипломант, който не се е дипломирал поради тези протестни дейности “.
Искаме страната – в лицето на Министерски съвет и министерство на финансите, да извърши записаното в Закона за висшето обучение, съобщи тя пред националното радио.

Според заетите в сферата академичната общественост е подценявана непрестанно и възнагражденията не са обновени „ по резистентен модел “, като към днешна дата
има неактуализирани хонорари от 2023 година.
„ Администрацията в университетите получава такива заплати, които са близки до минималната работна заплата. Това са специалисти с магистърска степен, откриватели, работещи в библиотеки, в лаборатории. Възнагражденията им са по-ниски от тези на касиер в огромна комерсиална верига “, изясни проф. Темелкова.

Председателят на Съвета на ректорите уточни, че когато служебният кабинет е встъпил в служба по формален ред е направена поръчка за среща с финансовия министър, само че досега няма отговор.

„ Не съм имала връзка с министерството на финансите. Имам връзка с Комисията по обучение и просвета, с министъра на образованието и разбирам, че нямаме обезпеченост на тези средства “, изясни тя и направи предложение.

„ По неотложност бяха открити 150 милиона, с цел да се компенсират таксите, когато внезапно държавното управление беше решило да отпаднат във висшите учебни заведения. Това не мина в Народно събрание, тъй че тези пари би трябвало да са свободни “, разяснява проф. Темелкова.

Заради недоволството през днешния ден има планувани срещи с просветителната комисия при Народното събрание и при президента Румен Радев. Очаква се и среща със служебния министър председател Димитър Главчев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР