Най-големият риск за икономиката и фиска е дали ще има

...
Най-големият риск за икономиката и фиска е дали ще има
Коментари Харесай

Василев: При война в Украйна всички планове за инфлация и растеж ще бъдат преразгледани

„ Най-големият риск за стопанската система и фиска е дали ще има война в Украйна. Ако има боен спор в Украйна, изключително в случай че той е по-продължителен и по-голям, това ще докара до наказания, от една страна, и най-вероятно до забележителен растеж на цените на петрола. От друга страна, това би сложило на тестване освен българската и европейските стопански системи, само че и всички проекти за инфлация, напредък и по този начин нататък ще би трябвало да бъдат преразгледани “. Това декларира на 21 февруари финансовият министър Асен Василев пред „ Капитал “. Интервюто обаче от изданието разгласяват едвам през днешния ден, откакто Русия атакува Украйна.  

По думите на Василев всичко зависи от реакцията на Русия, от реакцията на Съединени американски щати и ЕВропа.

„ Давам ви образец - в случай че избухне боен спор и Русия ограничи продажбите на нефт на интернационалните пазари, цените ще се вдигнат. В същото време към този момент сме виждали в предишното по какъв начин Съединени американски щати отварят стратегическия си запас и цените падат. Така че е доста мъчно предвидимо какво ще се случи на интернационалните пазари, преди да забележим първичните реакции в един подобен спор “, споделя Василев.

По отношение на инфлацията, той чака през март-април да бъдат най-високите равнища. След април ЕЦБ финансовият министър допуска, че ще върви към стягане на предпалането на парична маса, повишение на лихвените проценти и надлежно това ще овладее инфлацията както в Европа по този начин и у нас. Василев добавя, че шоковата инфлация у нас в енергоизточниците се случила към този момент, тъй че чака успокоения. Всички догатки на Василев обаче са преди Русия да нахлуе в Украйна.

Василев предвижда също, че инфлацията ще падне под 10%, с изискването обаче, че няма серизоен конфлист в Украйна или друга голяма рецесия, която обаче с днешна дата е на разположение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР