Навръх Никулден разговарям с ветеринарния лекар, бивш министър на земеделието

...
Навръх Никулден разговарям с ветеринарния лекар, бивш министър на земеделието
Коментари Харесай

Мирослав Найденов за novini.bg: Важно е министрите да не са „шарани”, а професионалисти - никой няма да им даде толеранс от 1 година

Навръх Никулден беседвам с ветеринарния доктор, някогашен министър на земеделието /2009 –2013/, доктор Мирослав Найденов  Мирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е някогашен министър на земеделието и храните в държавното управление на. Наред с тематиките за шараните, го запитвам и за идното оповестяване на номинацията на нов аграрни министър. Дали този пост би трябвало да се заема от човек, който не е от сферата на земеделието, а поредна партийна квотна номенклатура? Какво е значимо да се направи в този стратегически значим за страната ни сектор?

Шаранът е обичайната храна на Никулден за българите от години, по този начин както агнето е постоянно на трапезата ни на Гергьовден. Рибата по принцип е изключтелно потребна храна, освен на днешния ден, тъй като е хем хранителна, хем диетична. Особено през зимата, когато множеството хора прекаляват с алените меса, които са по-тежки за организма.



Люспестият шаран се свързва и със суеверието за благосъстояние, което е едно от посланията на днешния ден, на който честват и банкерите. Шараните у нас се отглеждат най-вече промишлено в микро язовири, не са капризни за стопанисване. Преди 1989 година имаше планувано отглеждане на тази риба, само че в този момент към този момент е в ръцете на частници. За тях през днешния ден е „ ден година храни”.

В момента текат договаряния за съставянето на нов кабинет и има предпочитание ръководещата коалиция да реформира Министерството на земеделието, храните и горите – за следващ път през годините. Доколкото разбирам в този момент концепцията е да се обособи единствено Министерство на земеделието, като Агенцията за сигурност на храните/БАБХ/ и тази по горите, да бъдат извадени от под „ шапката” на досегашното ведомство.

Според мен едно едно такова „ изваждане” е необичайно, изключително в частта за храните, защото и европейското законодателство обвързва земеделието с сигурността на храните. Дори като постове двата ресора са обвързани в съвета на министрите в Европейски Съюз. Затова съм песимистичен към метода да бъдат разделяни у нас.

По отношение на Агенцията по горите, считам, че е редно да бъде представлявана от отраслов министър. Министерски съвет като принципал на всички, постоянно може да реализира надзор. Примерно БАБХ и сега се назначава от премиера, а не от министъра на земеделието. В този смисъл съм угрижен от отделянето на двете структури от МЗХГ и не съм оптимист.



През последните години прираста на горите се е нараснал, обратно на изказванията на зелените, че гората се била изсичала. Тя е скъп запас, значимо е да няма корупция там и нека някой ден да изчезне напълно. Но преструктурирането на секторите, постоянно води до земетресения в тях. Управляващите имат думата – явно са създали свое болшинство и то ще взема решение.

Много значимо е обаче, индивидът, който ще оглави земеделското министерство, да го познава доста добре. Трудно е там да работи човек, който познава системата, а на този, който си няма визия от нея, ще са му нужни най-малко 6-12 месеца, с цел да влезе в проблемите и да откри решение за тях. Аз не мисля, че това държавно управление ще има толеранс от 1 година да се среща със системите. В този смисъл е по-разумно да назначат квалифициран човек, а не правилен партиен функционер.

Първото, което неотложно би трябвало да направи новият министър на земеделието, е да започва изплащането на дотациите. Имаме доста тежка година, цените на фуражите скочиха до небесата. Особено животновъдите са изправени безусловно пред заплаха за оцеляването си. Затова първото, което би трябвало да направи новият министър, е да разпореди изплащането на дотациите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР