Навлизаме в активната фаза на четвъртата вълна от Covid-19. По-лека

...
Навлизаме в активната фаза на четвъртата вълна от Covid-19. По-лека
Коментари Харесай

Д-р София Ангелова: Не започвайте с антибиотици при първите Covid симптоми



Навлизаме в дейната фаза на четвъртата вълна от Covid-19. По-лека ли ще бъде тази вълна и какво да чакаме.

Темата разяснява в “Нашият ден “ пулмологът доктор София Ангелова .

“Като доктор в доболничната помощ ще изразя нашите усещания. Наистина не желаеме да се връща онази първа вълна през октомври и ноември предходната година и през февруари и март тази година.

В момента сакаш сме по-спокойни. Има пациенти, които лекуваме, само че не е това положение този ураган, в който бяхме подвластни предходната и началото на тази година. Искрено се надявам вълната да бъде доста по-лека

Има болни от разнообразни възрастови групи и то най-честите признаци – хрема, гърлобол, с следваща кашлица, която се дължи нормално на стичащите се тайни, само че и температура, която продължава по-дълго време при някои пациенти.



Съвет

При тези първи признаци хората не би трябвало да се тормозят и не би трябвало да се стартира антибиотично лекуване. Защото с антибиотиците, които са ориентирани против бактерии, по-скоро вредим, в сравнение с да оказваме помощ .

Ако използваме рекомендациите на Агенцията за надзор на болесттите, почивката, спокойствието са доста значими неща. Да няма суматоха, тъй като тя потиска имунната система, въздейства на клетките, които би трябвало да се оправят с вируса.

Покачването на температурата е защитна реакция на организма. В изискванията на висока температура вирусите умират.

Трябва да бъдем бдителни във връзка с появяването на зной , на понижаване на равнището на сатурацията.

Ако продължи температурата повече от 5 дни , се разисква опцията за включване на антибиотик, с цел да се прекъсне заплахата и риска от вторична бактериална зараза.
При появяването на признак като суха мъчителна кашлица обсъждаме и кортикостероид . Грешка е да се стартира през цялото време с всички тези лекарства, тъй като можем да объркаме имунната система, а разчитаме най-много на нея.
В процеса на почивката слушайте хубава музика, четете хубави книги и мислете за позитивни неща, тъй като позитивната конфигурация оказва помощ извънредно доста за оздравителния развой .
Искам да насочва едно обръщение към всички хора – без значение дали са преболедували, без значение дали са имунизирани, сега, в който към момента вирусът циркулира в страната и в света, би трябвало да съблюдаваме противоепидемичните ограничения.



Предизвикателството

Във връзка с ковид, най-голямото предизвикателство беше първоначално, когато не го познавахме.

Чуйте доктор София Ангелова в звуковия файл.
Снимки: БНР, БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР