Националният осигурителен институт (НОИ) публикува разяснения във връзка с множество

...
Националният осигурителен институт (НОИ) публикува разяснения във връзка с множество
Коментари Харесай

НОИ реагира на оплакванията за новия размер на пенсиите

Националният застрахователен институт (НОИ) разгласява уточнения по отношение на голям брой недоволства на пенсионери за неточности при изчислението на нараствания размер на пенсията след 25 декември. На тази дата влезе в действие актуализация на пенсиите с повишен от 1.20 на 1.35 коефициент за всяка година стаж. Отделно минималната пенсия бе нараснала от 300 лева на 370 лева, а оптималната - от 1440 лева на 1500 лева

Преди смяната, която планува понижение на Covid добавките от 120 лева на 60 лева, държавното управление увери, че след 1 януари 2022 година няма да има пенсионер, който да получава по-малко от пенсията си през декември.

Появиха се обаче разтревожени пенсионери, които настояват, че обновеният размер на пенсията им е по-нисък от обещаното. Затова се наложи Национален осигурителен институт да направи спомагателни уточнения два дни преди старта на изплащането на първите пенсии след смяната -.

От началото на годината за хората, разполагащи с Персонален идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт, е налична за разпорежданията, постановени за преизчисляването на техните пенсии, оповестиха от Национален осигурителен институт, който дава.

На първо място в разпореждането се показва средномесечният застрахователен приход, въз основа на който се дефинира приходът за пресмятане размера на пенсията. Доходът, от който се пресмята размерът на пенсията, се дефинира като средномесечният застрахователен приход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на разпределяне на пенсията се умножи по самостоятелния коефициент на лицето. Средномесечният застрахователен приход за страната се дефинира от Национален осигурителен институт. Приложена е таблица със средномесечния застрахователен приход за интервала 1997 - 2021 година

При по-старите трудови пенсии, отпуснати преди 2008 година, този приход може да не съответствува с прихода за 12-те месеца, предхождащи отпущането на съответната пенсия, а да бъде 398.17 лева - това е средномесечният застрахователен приход за страната за 2007 година Последният е прибавен при осъщественото служебно преизчисляване на трудовите пенсии, считано от 1 октомври 2008 година, в случаите, когато преизчисленият на тази база размер на пенсията е бил по-благоприятен за съответния пенсионер.

Всички трудови пенсии, отпуснати след 31 декември 2007 година, се пресмятат въз основа на средномесечния застрахователен приход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на тяхното разпределяне.

Преизчисляването на пенсиите, считано от 25 декември 2021 година, се прави, без да се трансформира приходът, от който е изчислен размерът на пенсията към 24 декември м. година Той се умножава с нормативно избраните проценти за всяка година и месец застрахователен стаж, в действие от 25 декември м. година и по-конкретно - първо, за всяка година застрахователен стаж без преобразяване процентът е 1.35 и съответната пропорционална част от този % за месеците застрахователен стаж; второ - за осигурителния стаж, представляващ разликата сред общия застрахователен стаж, зачетен на лицето и осигурителния стаж, избран без преобразяване, процентът е 1.2 за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % за месеците застрахователен стаж.

Така избраният размер на всяка пенсия се осъвременява, преизчислява и индексира съгласно нормативната уредба, настояща от датата на отпущането ѝ до 24 декември м. година в това число.

Хората питат и за какво в разпореждането им липсват данни за осъвременяване на преизчислената пенсия за годините от 2010-а до 2012 година От Национален осигурителен институт показват, че според експлицитни нормативни разпореждания в законите за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2010 година, 2011 година и 2012 година тези години бяха оповестени за " нулеви " и не беше осъществено осъвременяване на трудовите пенсии по така наречен " швейцарско предписание " - член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), считано от 1 юли на съответната година. Поради това за посочените три години не са налични данни за осъществени осъвременявания.

На въпроса за какво в разпореждането липсват данни за осъвременяване на преизчислената пенсия за годините от 2017 година до 2019 година, от Национален осигурителен институт дават отговор, че според експлицитни нормативни разпореждания, през 2017 година, 2018 година и 2019 година не беше осъществено осъвременяване на трудовите пенсии по така наречен " швейцарско предписание " по член 100 от КСО, защото през този интервал законодателно е открит различен ред за увеличението и преизчисляването на трудовите пенсии, а точно - с по-голяма тежест в пенсионната формула за всяка година застрахователен стаж.

С оглед на посоченото от 1 юли на 2017 година, 2018 година и 2019 година беше осъществено преизчисляване на пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на миналата календарна година, с повишен % за всяка година застрахователен стаж и съответната пропорционална част от този % - за месеците застрахователен стаж. Процентът набъбна надлежно от 1.1 на 1.126 през 2017 година, на 1.169 през 2018 година и на 1.2 през 2019 година След преизчисляването на пенсията със съответния по-висок % за осигурителния стаж размерът ѝ предстои на осъвременяване, преизчисляване и индексиране съгласно нормативната уредба, настояща от датата на отпущането на пенсията до преизчисляването ѝ.

През 2018 година и 2019 година, с изключение на описаното преизчисляване на пенсиите, техният размер към датата, предхождаща преизчисляването, несъмнено със остарялата тежест на осигурителния стаж, подлежеше на нарастване с закрепен % 3.8 на 100 през 2018 г и 5.7 на 100 през 2019 година След съпоставянето на по този начин получените два размера във всяка от двете години на пенсионера се определяше за приемане по-благоприятния от тях.

Всички нови пенсии се отпускат от началото на 2019 година с тежест на всяка година застрахователен стаж 1.2 на 100 и съответната пропорционална част от този % за месеците застрахователен стаж, а от 25 декември м. година - с тежест 1.35 на 100 на всяка година застрахователен стаж без преобразяване, както и с тежест 1.2 на 100 на всяка година застрахователен стаж, която надвишава действително отработеното време след преобразяване, както и със съответната пропорционална част от тези проценти - за месеците застрахователен стаж.

Доколкото приложената при преизчисляването на пенсиите, считано от 25 декември м. година, тежест 1.35 на 100 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване надвишава употребяваните през предходните години проценти, то след определянето на размера на съответната пенсия с новата, по-висока тежест на стажа, не може да се извърши преизчисляване за интервала от 2017 година до 2019 година, включително, с по-нисък % за годините и месеците застрахователен стаж.

Хората задават и въпрос за какво в разпореждането не е посочен размерът на добавката за Covid-19. От Национален осигурителен институт коментират, че спомагателните суми, които се изплащат към пенсиите за подкрепяне на пенсионерите по време на изключителната епидемиологична конюнктура, не са част от отпуснатата им пенсия. Те се изплащат на съображение на специфични законови разпореждания или признати от Министерския съвет постановления, без да е належащо изговаряне на административните органи в териториалните поделения на Националния застрахователен институт.

Поради тази причина изплащаните към пенсиите спомагателни суми за времето от месец август 2020 година досега, добили известност като " Covid добавки ", не намират отражение в разпорежданията на длъжностните лица в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт.

От месец януари до месец юни 2022 година в това число е планувано погашение на спомагателна сума от 60 лева към пенсиите на всички пенсионери. Тази добавка ще се получава вместо изплащаната през месеците октомври, ноември и декември 2021 година спомагателна сума към пенсиите, избрана в размер на 120 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР