Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) окончателно преминава от

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) окончателно преминава от
Коментари Харесай

НИМХ окончателно преминава от МОН към МОСВ

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) дефинитивно минава от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), взеха решение депутатите с приемането на измененията в Закона за водите на второ четене.

С предлагането на Ива Митева от "Има подобен народ " (ИТН) беше направена публицистична корекция, че Национален институт по метеорология и хидрология не се "преобразува ", а "преминава " към Министерство на околната среда и водите. Отново по нейно предложение бе записано, че Национален институт по метеорология и хидрология не извършва функционалности по отношение на реализирането на изпълнителната власт. Тя напомни, че подобен е текстът от бюджета за 2019 година, когато Национален институт по метеорология и хидрология е бил изваден от структурата на Българска академия на науките и е минал към Министерство на околната среда и водите.
В законопроекта е записано, че генералният шеф на института се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите. Досега предлагането за шеф беше на научния съвет към Национален институт по метеорология и хидрология.
Против прекосяването на Национален институт по метеорология и хидрология към Министерство на околната среда и водите се разгласи опозицията. Депутатът Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) описа, че мнението на института е било прикачено първо към проектобюджета за 2022 година, след това е махнато от там. По думите на депутата промените по отношение на Национален институт по метеорология и хидрология са били вкарани в допълнение в Закона за водите, като членовете на водещата Комисия по околна среда и водите не са били авансово известени за това.

Джевджет Чакъров от Движение за права и свободи разяснява, че това не е първият опит Национален институт по метеорология и хидрология да премине към Министерство на околната среда и водите. Той уточни, че структурата и действието на института би трябвало да се резервира както до момента, а шефът да се показва от научния съвет, а не както е записано в закона - от министъра на екологията.
По време на дебата Борислав Сандов съобщи, че със закона се трансформира единствено принципалът на Национален институт по метеорология и хидрология. Той сподели, че ще се преценява с всички решения на научния съвет към института, само че поддържа смяната министърът да има правото да освобождава или назначава шефа. Сандов уточни, че той ще е собственик на института, само че няма да разреши да е единствено "гумен щемпел " и да приема всичко, което му каже съветът.
Министърът чака Национален институт по метеорология и хидрология по-скоро да реализира синхрон с Министерство на околната среда и водите. По думите на Сандов активността на института може да бъде по-адекватна.
"Не бива да приказваме за Национален институт по метеорология и хидрология само като научна организация, посредством станциите за измервания се обслужват редица държавни институции ", уточни той и прикани да се гледа по-цялостно на ролята на Национален институт по метеорология и хидрология.
В своя позиция на уеб страницата си от института оповестиха, че приключват своя "чисто професионален митинг ", с цел да не се политизира той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР