Националната кухня на Италия е не само сред най-известните, но

...
Националната кухня на Италия е не само сред най-известните, но
Коментари Харесай

10-те любими италиански храни на всички времена

Националната кухня на Италия е освен измежду най-известните, само че и измежду най-предпочитаните.

Тя е част от Средиземноморската диета, която се смята за извънредно здравословен метод на хранене, спомагащ за дългоденствие. Нещо повече, тя отразява характера и културата на италианците.

Нека създадем едно кулинарно странствуване и разгледаме десетте най-обичани италиански храни, които вечно ще останат обичани на всички.

1. Пица

Накъде без обичаната пица?! Тя добива настоящия си външен тип преди повече от 2 епохи. Днес съществуват всевъзможни разновидности на пица, съчетаващи зеленчуци, сирена, месо, яйца и билки. Това главно италианско ядене е известно в целия свят и е желан избор на дребни и огромни. Вкусът му е несравним, когато се подготвя по обичайната рецепта в тухлена пещ. За още по-автентичен усет се залива с типичен доматен сос. Небезизвестен е и сосът с домати, зехтин и босилек, именуван паста помодоро.

2. Паста

Известна у нас като макарони, пастата се е употребявала в Италия още от времето на Марко Поло. За да запазят пастата за дълго време, италианците са слушали тестото и са го употребили през зимата, когато нямало задоволително храна. Освен типичните макарони със сирене, с които сме привикнали от деца, известно ядене в Италия е „ паста але фраголе “ или макарони с ягоди, което се яде като главно ядене.

3. Лазаня

Това вкусно италианско ядене е приготвено от пластове тесто, сред които се подрежда друга плънка съгласно желанията. Обикновено за плънка италианците употребяват кайма, гъби, домати, спанак (за прибавяне на зелен цвят към тестото) или други зеленчуци. Отгоре лазанята се наръсва със пласт пармезан и се залива със сос бешамел. Днес към този момент ястието е толкоз известно, че доста хора избират да си го сготвят сами вкъщи. Тъй като тестото за лазаня се подготвя по специфична технология, домакините избират готовите кори за лазаня, които можете да откриете в била нова листовка седмична, отдадена особено на италианската кухня.

4. Apaнчини

Представете си кръгли запържени оризови топчета, панирани в галета. Италианците ги обожават, а и освен те! Не инцидентно името им идва от аpaнча – портокал. Оризовите топки, в които може да се поставя друг заряд по усет (гъби, доматен сос или моцарела), фактически наподобяват на портокали, след овалването им в галета и панирането им. Аранчините са идеално предястие, което италианците обичат да комбинират с чаша вино.

 10-те обичани италиански храни на всички времена

5. Тортелини

Тортелините съставляват италиански кнедли или тестени произведения с друг заряд. Той може да е композиция от сезонни зеленчуци, морски блага, яйца, риба, месо или сирена. Сервират се в бульон или сос.

6. Тортелони

Тортелоните се разграничават от тортелините. Въпреки че имената са сходни, това не трябва да ви бърка. Тортелоните доста наподобяват пастата, по-големи са от тортелините и в множеството случаи се пълнят с листни зеленчуци – спанак и магданоз, и със сирене рикота.

 10-те обичани италиански храни на всички времена

7. Минестрон

Минестрон е италианска гъста крем чорба, в която се поставят сезонни зеленчуци. Консистенцията на каша се получава при смилането на зеленчуците в блендер, а постоянно в състава ѝ влиза и фасул.

8. Капрезе

Тази обичайната за италианците салата се подготвя от домати, босилек, моцарела и зехтин. Характерно за нея е, че съчетава цветовете на италианското знаме – алено (доматите), бяло (сиренето) и зелено (босилека). Тъй като българският трикольор съдържа същите цветове, сигурно ще харесате тази цветова и вкусова композиция. Италианците ядат Капрезе за предястие.

9. Kpocтaтa

Кростата е позната в Италия още от XV век. Този неповторим десерт съставлява торта с заряд от праскови, боровинки, кайсии и череши или печен къс.

10. Tиpaмиcy

Не инцидентно оставихме този известен у нас десерт за най-сетне. Тирамису се превежда като „ вземи ме “ и фактически мъчно можете да му се устои. Той се подготвя от напоени в кафе бишкоти с италианско крема сирене и поръсени с какао.

Тук ще откриете какви други аргументи с изключение на храната притеглят туристите в Италия. А ние ви предлагаме да опитате обичаното си италианско ядене още през днешния ден за вечеря!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР