Националната агенция за приходите (НАП) в петък за пореден път

...
Националната агенция за приходите (НАП) в петък за пореден път
Коментари Харесай

НАП: Няма пряка заплаха за имотите и дълговете заради теча

Националната организация за приходите (НАП) в петък за следващ път разгласи, че няма " нито директна, нито непосредствена опасност " за имуществото на българските жители, както и за задлъжнялостта им в следствие от изтеклите персонални данни на към 4 милиона души.

" Няма нито директна, нито непосредствена опасност за колите, недвижимите парцели, отговорностите на жителите ", разгласи пресдиректорът на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. Вече втора седмица Бъчваров е главният представител по тематиката поради набиващата се на очи липса на изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова, която продължава да е в отпуск. Тя ще бъде на работа в понеделник, разгласи Бъчваров.

По думите му няма никаква нужда милионите българи с изтекли данни да сменят персоналните си карти. Засега най-голям риск от опити за злоупотреби има във връзка с 189 души, половината от които към този момент персонално са осведомени за теча. Дори и те обаче не е нужно да сменят персоналните си документи, а просто би трябвало да бъдат по-бдителни за опити за злоупотреби, когато от тях се желае сензитивна финансова информация, да вземем за пример по имейл или телефон.

От Национална агенция за приходите още веднъж увериха, че всички организации и асоциации, имащи отношение към казуса, към този момент са известени и работят при засилена зоркост за идентификацията на лицата. " Всеки нотариус има цифров достъп до системата с нотариалните пълномощни, както и достъп до данните на ГРАО, Агенцията по вписванията, Търговския указател ", сподели Бъчваров. От асоциацията на компаниите за бързи заеми също обясниха, че няма по какъв начин единствено с персонални данни да се изтегли бърз заем, даже онлайн. " Не може да се кандидатства за бърз или потребителски заем с генерално пълномощие ", споделиха още от асоциацията.

От Национална агенция за приходите посъветваха жителите да прочетат подробните им пояснения за действителните рискове от теча, които на практика са близки до нула. За всеки случай обаче е добре хората да сменят паролите на електронните си пощи и ПИК кода си, само че даже да не го създадат, за тях няма директна заплаха.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР