Националната агенция по приходите обяви днес начало на данъчната си

...
Националната агенция по приходите обяви днес начало на данъчната си
Коментари Харесай

НАП обяви днес начало на данъчната си кампания

Националната организация по приходите разгласи през днешния ден начало на данъчната си акция. До 2 май, всеки който има приход, друг от този по трудов контракт, би трябвало да го заявява и да го заплати. За едноличните търговци срокът е 30 юни, оповестява Българска национална телевизия.

5% отстъпка от подоходните налози ще получат всички, които заявяват и платят налозите си онлайн до края на март.

" Условие, с цел да се възползате от тази отстъпка, е да нямате неплатени обществени отговорности. Национална агенция за приходите събира обществени отговорности по локални налози и такси, санкции от КАТ и други, които подлежат на наложително осъществяване ", изясни Илияна Чипилска, шеф в Национална агенция за приходите.

Хората, които не желаят да попълнят сами данъчната си декларация, могат да изчакат тя да се зареди автоматизирано при започване на март на уеб страницата на Национална агенция за приходите.

" Автоматично се зареждат данни от работодатели, цивилен възнаграждения, трудовите приходи, приходите от наем, в случай че наемателят е юридическо лице и други ".

Увеличените данъчните облекчения за фамилии с дребни деца, признати в края на предходната годината, важат за тази данъчна акция.

" Би могло да ви се възвърне налог за едно дете до 600 лв., за две до 1200 лв. и за три деца до 1800 лв. ", изясни Чипилска.

В случай че един от родителите не може да получили цялата отстпъка заради ниски приходи, в случай че да вземем за пример е на минимална заплата, другият може да вземе остатъка от облекчението. Ще бъдат глобени обаче родители, употребили едно и също облекчение два пъти - те би трябвало да върнат парите.

" Когато желаят да употребяват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, да си ревизират данъчно-осигурителната сметка - да нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, тъй като тогава отстъпката отпада ", сподели Чипилска.

Родители на деца с увреждания могат да употребяват и двете облекчения - за дребни деца и за деца с увреждания по едно и също време.

Облекчение до 2000 лв. получават и хората, които заявяват като притежатели или съсобственици, че са ремонтирали жилището си. Облекчението е единствено при потвърдени с фактура разноски за труд.

От Национална агенция за приходите поучават да не изчаквате последния миг да подадете декларация и напомнят:

За неподадена данъчна декларация глобата е до 500 лв., ако е осъществено към този момент такова нарушаване, глобата е до 1000 лв..

Едноличните търговци могат да подават данъчни заявления от 1 март до 30 юни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР