НАТО подписа договори на стойност 1,2 млрд. долара за придобиване

...
НАТО подписа договори на стойност 1,2 млрд. долара за придобиване
Коментари Харесай

НАТО подписа сделка на стойност 1,2 млрд. долара за артилерийски снаряди

НАТО подписа контракти на стойност 1,2 милиарда $ за придобиване на над 200 хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряда в отговор на съветската инвазия в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.


Членовете на западния боен алианс изчерпаха запасите си, като изпратиха колета с тежки муниции, с цел да оказват помощ на украинските сили да се борят с Русия в жестоката изтощителна война.

Последните покупко-продажби - подписани с френската компания Nexter и немската Junghans Microtec - се правят оценка от формалните лица, на към 220 хиляди снаряда, а доставките за членовете на НАТО ще стартират в края на 2025 година

" Важно е нашите съдружници да попълнят личните си ресурси, защото ние продължаваме да поддържаме Украйна ", съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Миналата година ръководеният от Съединени американски щати алианс започва проект за усилване на отбранителното произвеждане и от този момент е сключил контракти за взаимни поръчки на муниции на стойност към 10 милиарда $.

Сред тях е и договорката за закупуване на до 1000 създадени в Европа ракети за противовъздушна защита " Пейтриът ", която беше подписана предишния месец.

Европейският съюз също стартира лични старания за увеличение на производството на отбранителни артикули, само че 27-те страни от блока надалеч не реализират задачата си да доставят на Киев един милион артилерийски снаряда до март.

Стремежът към попълване на запасите и увеличение на производството идва в миг, когато се появяват подозрения по отношение на бъдещата поддръжка за Украйна от страна на главния покровител Съединени американски щати.

Столтенберг настоя, че поддръжниците на Киев " ще поддържат Украйна със системите, оръжията и боеприпасите, от които се нуждае, с цел да надделее като суверенна, самостоятелна страна ".

Той акцентира, че към този момент алиансът " не вижда директна или непосредствена опасност от страна на Русия против който и да е съдружник на НАТО " и е засилил източната си защита, с цел да възпре Москва от всякаква експанзия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР