Настоящата седмица се оказа изключително тежка за мега-големите технологични американски

...
Настоящата седмица се оказа изключително тежка за мега-големите технологични американски
Коментари Харесай

Ето какво се случва с големите технологични компании

Настоящата седмица се оказа извънредно тежка за мега-големите софтуерни американски компании. По-лоши от упованията резултати изнесоха съвсем всички от тях в лицето на - Meta, Гугъл, Amazon.com и Microsoft, като акциите им поевтиняха съществено, спадът при някои от които мина границата от 20%.

Ето какво се случи в последователен ред

Първи изнесоха своите данни Alphabet, компанията майка на Гугъл и Meta.

Компанията-майка на Гугъл регистрира облагите си за третото тримесечие във вторник, които не отговариха на упованията на анализаторите в най-горния и крайния ред, тъй като приходите от реклама в YouTube бяха с $400 милиона под прогнозите.

Ето и най-важните цифри от отчета:

 - Приходи: $57,27 милиарда против $58,2 милиарда предстоящи

 - Печалба на акция: $1,06 против $1,25 предстоящи

 - Акциите на Alphabet паднаха с близо 6% след известието

Пазарът на цифрова реклама беше обиден от закъснение на разноските през последните няколко тримесечия, защото фирмите понижават бюджетите си на фона на възходящата инфлация и лихвените проценти.
 Фейсбук и Гугъл станаха колоси, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе проваляне
Фейсбук и Гугъл станаха колоси, като пренебрегваха Уолстрийт. Това може да им донесе проваляне

Много от дейностите им не престават да не се харесват на вложителите

Alphabet към момента не е ваксиниран от въздействието на икономическото закъснение. Според Bloomberg колосът за търсене е съкратил планове в своя развъдник Area 120 и е изискал служащите в групата да аплайват още веднъж за работа другаде в компанията.

В обособен отчет във вторник, Microsoft също изнесе слаби резултати. Microsoft Corp. даде слаба прогноза за растежа на продажбите в своя бизнес с облачни изчислителни услуги Azure, деликатно следена мярка за корпоративното търсене, което накара акциите да се разклатят в края на търговията.

Ръстът на приходите за Azure, който разрешава на фирмите да ръководят и съхраняват софтуерни приложения, ще спадне с пет процентни пункта през настоящия интервал по отношение на предходното тримесечие, сподели основният финансов шеф Ейми Худ по време на конферентен диалог във вторник. Продажбите на Azure са нарастнали с 42% през първото фискално тримесечие, с изключение на въздействието на обменните курсове на задграничната валута.

По-рано Microsoft регистрира най-слабия си тримесечен растеж на продажбите от пет години, занимателен от скока на щатския $, спадащото търсене на компютри и неуверените доходи от реклама.

Тъй като световната стопанска система се люлее на ръба на рецесията, продажбите на програмен продукт за Windows на производителите на лични компютри паднаха с 15% през последния интервал, а Худ предвижда продължаващи провокации на пазарите за компютри и реклами до края на фискалната година.
 Промените в облачните правила на Microsoft провокират стихия измежду съперниците
Промените в облачните правила на Microsoft провокират стихия измежду съперниците

Новостите са свързани с европейския пазар, само че софтуерният колос е подготвен да ползва новите правила световно

По време на диалога Худ сподели, че търсенето на Azure и новите подписвания на контракти остават мощни измежду огромните клиенти, само че производителят на програмен продукт оказва помощ на клиентите да извършват приложения и задания по-ефективно и на по-ниска цена. Това разпали нови опасения, че търсенето може да намалее още повече за Azure, което подтиква възраждането на Microsoft като софтуерна мощност през последните години.

Акциите паднаха с цели 8,1% до $230,39 в разширена търговия след прогнозата на компанията. Те се покачиха до $250,66 при затварянето в Ню Йорк. Докато акциите скочиха с 51% през 2021 година, те паднаха с 25% до момента тази година на фона на провалянето на огромните софтуерни акции. През последното тримесечие акциите на компанията се намалиха с 9,3%, до момента в който показателят Standard & Poor`s 500 се намали с 5,3%.

Коментарът на Azure засегна изключително мощно акционерите, които гледат на този бизнес като на барометър за бъдещите вероятности за напредък на Microsoft. Преди няколко години подразделението удвояваше продажбите на всяко тримесечие.

Темповете на напредък се забавиха, защото общите доходи станаха задоволително огромни, с цел да създадат облагите от подобен мащаб по-предизвикателни, а Худ сподели, че компанията се свързва " самодейно с клиентите и се твърди, че им оказваме помощ да усъвършенстват работните си натоварвания ", изключително откакто отслабващата стопанска система кара клиентите да се притеснявате за харченето.

Маржовете на облагата също се утежняват заради възходящите разноски за сила, изключително в Европа, които понижават облагите от облачни калкулации. Microsoft ще похарчи спомагателни 800 милиона $ тази година, с цел да покрие по-високите разноски за зареждане на центрове за данни, изключително в Европа, сподели Худ. А слабостта на Windows значи по-малко доходи от това, което остава част от портфолиото на Microsoft с доста висок марж.

Базираната в Редмънд, Вашингтон компания ще продължи да влага в основни стратегически цели, споделиха Худ и основният изпълнителен шеф Сатя Надела.

Но Microsoft също ще се стреми да ограничи разноските, изключително към наемането на работа. Увеличенията на броя на чиновниците в прогнозата на Худ ще бъдат минимални през настоящото тримесечие. Компанията към този момент имаше два дребни кръга съкращения на работни места и отстрани доста отворени позиции в опит да забави наемането.

Продажбите през първото тримесечие, което завърши на 30 септември, са нарастнали с 11% до 50,1 милиарда $. Нетната облага е 17,6 милиарда $, или 2,35 $ на акция. Според изследване на Bloomberg анализаторите са пресметнали продажбите за фискалното първо тримесечие на 49,6 милиарда $ и облага от 2,29 $ на акция.

Търсенето остава мощно за облачни услуги, като продажбите на Office 365 за бизнеса се показват малко по-добре от предстоящото и по-голямата част от огромните клиенти, които са се записали за лицензи за Microsoft 365, избират версията от по-висок клас, сподели Худ.

" Въпреки че не сме ваксинирани, несъмнено, от макроикономически въздействия, ние в действителност се усещаме добре за бизнеса, в който влагаме, мощния ритъм на напредък, позицията на пазара ", сподели Худ.

Компаниите за обществени медии бяха изключително ударени от съкращенията, като Snap регистрира чиста загуба от $360 милиона и растеж на приходите от единствено 6%, най-ниския до момента.

Фейсбук на Meta се сблъска с сходни насрещни ветрове, като компанията регистрира първия си годишен спад на приходите през Q2.
 Как се губят $67 милиарда за ден? Компанията майка на Фейсбук Meta знае отговора
Как се губят $67 милиарда за един ден? Най-голямата обществена мрежа знае отговора

Инвеститорите губят доверие в " метавселената " на Зукърбърг

Но Snap и Meta също се оправят с вторичните земетресения от измененията в поверителността на iOS на Apple, които лимитират способността им да събират потребителски данни в мрежата, които по-късно да употребяват за продажба на реклами.

Alphabet обаче към момента може да събира доста потребителски данни посредством своето приложение за търсене и YouTube, предоставяйки на рекламодателите несъмнено леговище от измененията в поверителността на Apple.

Ето най-важните числа от отчета спрямо упованията на Уолстрийт от компанията майка на Фейсбук:

 - Приходи: 27,7 милиарда $ против предстоящи 27,4 милиарда $

 - Печалба на акция (EPS): $1,64 против $1,89 предстоящи

 - Ежедневно дейни консуматори на Фейсбук (DAU): 1,98 милиарда против 1,86 милиарда предстоящи

 - Месечни дейни консуматори на Фейсбук (MAU): 2,96 милиарда против 2,97 предстоящи

 - Оперативна загуба на Reality Labs: $3,67 милиарда против $3,09 милиарда предстоящи

Акциите на компанията паднаха с повече от 15% след отчета.

Насоките за приходите на Meta за Q4 бяха сред 30 и 32,5 милиарда $, до момента в който Уолстрийт очакваше 32,2 милиарда $.

Забавянето на цифровата реклама удря изключително мощно компании за обществени медии като Meta. Акциите на софтуерния колос се намаляват с цели 60% от началото на годината, защото бизнесът се отдръпва от рекламните разноски на фона на възходящата инфлация и лихвените проценти.

Всичко това идва, до момента в който Meta работи, с цел да се трансформира от бизнес със обществени медии във компания, която е преди всичко в метавселената. По време на събитието Meta Connect по-рано този месец основният изпълнителен шеф Марк Закърбърг очерта бъдещето на Meta, в това число корпоративни партньорства с Microsoft (MSFT) и Accenture (ACN). Технологичният колос също показа новите си слушалки Quest Pro, само че те стартират от $1500.

Но решението на Зукърбърг да се концентрира върху метавселената, която коства на компанията 10 милиарда $ през 2021 година, срещна рецензии. Изпълнителният шеф на Altimeter Capital Брад Герстнър неотдавна изпрати отворено писмо до Закърбърг, призовавайки го да понижи разноските за метавселената и да понижи броя на чиновниците.

Последните неприятни данни пристигнали от водещите софтуерни компании бяха по направление на Amazon.com. Акциите на Amazon се намалиха с близо 12, откакто приходите и насоките се оказаха под упованията на пазара. Слабото показване на облачното звено на компанията - Amazon Web Services, дружно с разочароващи насоки за четвъртото тримесечие, бяха главните аргументи за срутва на акциите.

Ето какво излезе за търговеца за електронна търговия след края на търговията в четвъртък:

 - Приходи: 127,1 милиарда $ действителни против 127,63 милиарда $ предстоящи

 - Коригирана облага на акция (EPS): 28 цента действителни против 22 цента предстоящи

 - Нетни продажби на Amazon Web Services (AWS): 20,5 милиарда $ действителни по отношение на предстоящи 21 милиарда $

За четвъртото тримесечие Amazon се ориентира към сред 140 и 144 милиарда $ вместо предстоящите 155 милиарда $.

Компанията, сходно на други, които оперират в интернационален проект, беше засегната от мощния $. Amazon също е изправен пред насрещни ветрове от инфлация, възходящи лихвени проценти и страхове от криза. Четвъртото тримесечие включва по-специално празничния сезон, който компанията предвижда да бъде сдържан.

" Очевидно доста се случва в макроикономическата среда и ние ще балансираме вложенията си, с цел да бъдат по-рационализирани, без да вършим компромис с нашите стратегически, дълготрайни залози ", сподели изпълнителният шеф на Amazon Анди Джаси в изказване в четвъртък.
 Amazon е следващата компания, която замрази наемането на нови чиновници
Amazon е следващата компания, която замрази наемането на нови чиновници

Засега става дума за корпоративното наемане в бизнеса с търговия на дребно

През третото тримесечие оперативните доходи на Amazon възлизат на 2,5 милиарда $, спрямо 4,9 милиарда $ през същото тримесечие на предходната година. Въпреки че интернационалната оперативна загуба на компанията за третото тримесечие беше 2,5 милиарда $, AWS компенсира разликата, отчитайки действен приход за третото тримесечие от 5,4 милиарда $.

Събитията от Prime Day от последните няколко месеца не усилиха приходите на Amazon толкоз, колкото вложителите може би са се надявали. Prime Day през юли — включен в известието за облагите — най-големият до момента на компанията във връзка с броя на покупките, защото членовете на Prime по целия свят са купили повече от 300 милиона продукта. Компанията не разкри данните за приходите от събитието.

Пропускът на AWS също е удивително отчаяние, защото имаше доста оптимизъм от анализаторите в четвъртък и това беше непоколебима позиция на компанията.

Анализаторът на Raymond James Джеймс Арън Кеслър чака " продължаващо водачество и инерция в облака и AWS ", написа той в записка от 25 октомври.

Просто няма по какъв начин да забравим степента, до която тази среда, от ястребов Фед до призрака на криза, раздруса Големите технологии.

" Страховете от неприятни опасения към сезона на облагите за 3-то тримесечие и негативните проверки накараха софтуерните акции да се намалят ", написа анализаторът на Wedbush Дан Айвс по-рано този месец.

" Всяка позитивна вест е негативна вест... на този пазар, а неприятната вест се възприема като Армагедон и по този метод смъква софтуерните акции за момент. "

Беше мъчно за Big Tech - даже преди тази седмица - и Amazon не направи изключение. Тази седмица видяхме следствията от стиска на инфлацията върху потребителските разноски.

Собственикът на Гугъл Alphabet (GOOG, GOOGL) регистрира спад на акциите си, откакто приходите от реклами в YouTube се свиха, до момента в който акциите на Meta (META) са в свободен спад след спад в облагите в сряда.

Резултатите още веднъж удостоверяват, че Amazon надалеч не е ваксиниран против забавянето на потребителите. Според CNBC и Fortune този месец второто събитие на компанията Prime не се е случило.

Този месец анализаторите на Bank of America пресметнаха, че Amazon е донесла 5,7 милиарда $ от октомврийската ликвидация на Prime Early Access Sale, което е спад от 7,5 милиарда $, които пресметнаха, че ще завоюва юлското събитие на Amazon Prime.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР