Настъпи дванайсетият час в преговорите за споразумение между Брюксел и

...
Настъпи дванайсетият час в преговорите за споразумение между Брюксел и
Коментари Харесай

Лондон играе ва банк за сделката с ЕС

Настъпи дванайсетият час в договарянията за съглашение сред Брюксел и Лондон, определящо бъдещите им връзки след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Осмият им кръг стартира в британската столица на 8 септември на фона на извънредно отрицателни сигнали, изпращани от английския министър председател Борис Джонсън, основния договарящ Дейвид Фрост и други английски представители. Вероятността да завършат с неуспех в никакъв случай не е изглеждала толкоз висока.

Джонсън сложи краен период за постигането на договорка – 15 октомври, за когато е планувана среща на върха на водачите на Европейски Съюз, и разгласи, че неналичието на договорка също ще е "добър резултат ". Фрост предизвести, че Англия няма да отстъпи в договарянията. Евросъюзът би трябвало да прояви повече натурализъм във връзка с статута на Обединеното кралство като самостоятелна страна, акцентира английският представител.

След дълги месеци неорганизираност и закъснение поради коронавирусната зараза договарянията не престават да са застинали в мъртва точка по два основни въпроса – за държавната помощ и за риболова. Представители на договарящите завяват, че има опция за реализиране на съгласие за риболова, стига и от двете страни да бъде проявена благосклонност и подготвеност за взаимни отстъпки. По-зле наподобяват нещата по

въпроса за държавната помощ – препъникамъкът,

който съгласно множеството наблюдаващи прави постигането на договорка невероятно.

Позовавайки се на свои източници, "Таймс " заяви, че на Даунинг стрийт преценят, че възможностите за реализиране на съглашение са от порядъка на 30-40 %. Вестникът даже изрече съмнение, че самото английско държавно управление се стреми да подкопае договарянията, като промени клаузите на постигнатото предходната година съглашение за Брексит с Брюксел.

За какво става дума?

Части от оповестения в сряда (9 септември) Закон за вътрешния пазар "елиминират законовата мощ на части от съглашението за отдръпване от Европейски Съюз ", означи "Файненшъл таймс ". Подобен процес може да сложи под риск договарянията, а държавното управление от ден на ден е решено на вид без съглашение с общността, счита авторитетното издание.

Законът за вътрешния пазар

има за цел да обезпечи "безпроблемното действие " на търговията сред другите елементи от Обединеното кралство – Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия – след приключването на преходния интервал след Брексит в края на тази година. Експерти обаче акцентират, че някои от клаузите му в действителност ще обезсилят елементи от по този начин наречения Северноирландски протокол, подписан по едно и също време със съглашението за Брексит през октомври 2019-а. Новият закон може да обезсили даваната от протокола опция за надзор върху английската политика за оказване на държавна помощ на локални компании.

Според подписаното предходната година съглашение Англия е длъжна да осведоми Брюксел за всевъзможни решения за оказване на държавна помощ, които се отнасят до северноирландския пазар, като задачата е да бъдат обезпечени равностойни условия за английските и европейските компании. Само че клаузите на новия закон ще задължат английските съдилища преди всичко да се преценяват с него, поставяйки го над контрактуваното с Европейски Съюз предходната година.

Успоредно с това Борис Джонсът сложи ултиматум пред европейските договарящи, в който упорства комерсиалното съглашение да бъде реализирано до 15 октомври, другояче Англия ще напусне масата за договаряния. Съчетан с публикуването на новия закон тъкмо в този миг, той значи, че или английският кабинет активизира всичките си запаси, с цел да окаже напън върху Брюксел за реализиране на по-изгодно комерсиално съглашение,

или в действителност е поел по пътя на отдръпването

без договорка и търговия с общността съгласно разпоредбите на Световната комерсиална организация.

Намеренията на английското държавно управление бяха наказани и от двете страни на ирландската граница.

Ирландският външен министър Саймън Ковини, който изигра основна роля в договарянията към съглашението за овакантяване на Европейски Съюз от Англия и протокола за Северна Ирландия, написа в Туитър, че предстоящият ход "би бил доста неблагоразумен метод за деяние ".

Високопоставени представители на северноирландските Шин Фейн и Социалдемократическата и лейбъристка партия, най-големите националистически политически сили в района, също насочиха рецензия към държавния проект.

Главният договарящ за Брексит за Европейски Съюз Мишел Барние съобщи, че е "загрижен " поради "трудните " договаряния с Англия по отношение на комерсиалните връзки след напускането й на общността. Той уточни, че Лондон желае да получи "най-доброто от двата свята " и бе безапелационен, че Брюксел няма да одобри никаква договорка, която може да навреди на единния пазар.

Представителите на Евросъюза стегнаха редиците зад основния си договарящ. "Британците доста улесняват Барние за продобиване на поддръжка в европейските столици - показа участник в договарянията. - Таймингът им обаче е замайващ – сега, в който всички би трябвало надълбоко да поемем мирис, с цел да реализираме компромис, медийната им атака докара до

нов срив на доверието сред договарящите страни

– в случай че и в този момент равнището на доверие е доста, доста ниско ".

Междувременно от Даунинг стрийт се пробваха да омаловажат смисъла на новия закон. Говорител на премиера Джонсън сподели, че държавното управление съблюдава уговорките си по съглашението за Брексит и Северноирландския протокол – то единствено желало да обезпечи отбрана за търговията сред четирите съставни елементи на Обединеното кралство, ако до края на годината няма съглашение с Европейски Съюз. Това обаче били единствено "ограничени и рационални стъпки " за "отстраняване на неяснотите " – и никога анулиране на договорката за Брексит.

Независимо от изказването резултатът в Брюксел бе усилване на недоверието – в случай че Евросъюзът безчет пъти е изтъквал, че спазването на съглашението за Брексит е незаобиколимо изискване за всевъзможни бъдещи търговски контракти.

"Много съм загрижена от известията на английското държавно управление по отношение на желанията му да наруши съглашението за отдръпване. Това би нарушило интернационалното право и ще подкопае доверието ", написа в Туитър председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Не по-малко объркващ е фактът, че пред Камарата на общините Брандън Люис, секретарят за Северна Ирландия, призна, че новият закон "нарушава интернационалното право по доста характерен и стеснен метод ". А Джонатан Джоунс, ръководителят на юридическия департамент към английското държавно управление, напряко подаде оставка. Всичко това води към извода, че оповестяването на новия закон не е нито неприятен тайминг, нито недовиждане, а деликатно премислен ход на Даунинг стрийт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР