НАСА сменя “дрехите” на космонавтите с нови, разработени от частни

...
Коментари Харесай

Частни фирми проектират нови костюми за астронавтите


НАСА сменя “дрехите” на космонавтите с нови, създадени от частни компании (снимка: CC0 Public Domain)

НАСА разпореди контракти за услуги на стойност до 3,5 милиарда щатски $ в интервала до 2034 година на две частни компании – Axiom Space и Collins Aerospace – за правене на нови галактически костюми за космонавтите, които те да употребяват на Международната галактическа станция (МКС) и на Луната.

Въпреки че е вложила 200 милиона $ в създаване на галактически костюми от 2009 година насам, НАСА е изправена пред проблем, когато става въпрос за работата на космонавтите отвън който и да е галактически транспортен съд. Костюмите, употребявани от астронавтите на НАСА на МКС, датират от 80-те години на предишния век. Различните елементи и съставни елементи са станали толкоз износени от десетилетия на приложимост, че има задоволително единствено за конструирането на 11 цялостни костюма, вместо нужните 18.

По-лошото е, че костюмите, които се употребяват, са все по-податливи на повреди. Например, охладителната система пропуща вода в каската толкоз постоянно, че актуалните екипажи не се позволяват отвън станцията, с изключение на в незабавни случаи, защото съществува действителен риск от удавяне на астронавт.

Тъй като НАСА има упоритостта да откри непрекъснато човешко наличие на Луната през идващите няколко години и вероятно да организира задача с екипаж до Марс, създаването на нови галактически костюми става наложително. Не просто са нужни нови костюми – те би трябвало да са подобаващи за новите задачи.

Въпреки че известната художествена литература демонстрира галактическия костюм като доста елементарен за обличане – съвсем като елементарен гащеризон, това въобще не е по този начин в реалност. Всеки костюм за астронавт е всъщност дребен галактически транспортен съд. Той си има лични задвижващи системи и се облича мъчно и постепенно.

По-лошото е, че тези, направени за МКС, са безполезни за вървене по Луната. Така е, тъй като са предопределени за излизане в открития космос и долната им част няма свръзки, нужни за местенето на краката.

Всичко това изяснява нуждата от създаване на нови костюми за астронавтите, само че новото е, че в този момент те ще се проектират от частно компании: Axiom Space и Collins Aerospace. Това е част от политиката на НАСА за поощряване на частните компании, които желаят да развиват галактически бизнес. Възложените контракти имат за цел да основат нова промишленост и да насърчат конкуренцията. Освен това договорът разрешава на фирмите да оферират костюмите и съответната технология и на външни лица.

Съгласно изискванията, фирмите дават отговор за проектирането, създаването, узаконяването и производството на скафандри и поддържащо съоръжение. Апаратите ще се употребяват в ниска околоземна орбита и за задачите „ Артемида “ до Луната. НАСА ще даде техническите стандарти и стандартите за сигурност, както и резултатите от десетилетия проучвания на галактическата организация в региона на проектирането на галактически костюми.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР