НАСА изстреля най-новата си свръхтежка ракета SLS за тестов полет

...
НАСА изстреля най-новата си свръхтежка ракета SLS за тестов полет
Коментари Харесай

Най-мощната ракета в историята полетя към Луната

НАСА изстреля най-новата си свръхтежка ракета SLS за тестов полет към Луната.

До момента изстрелването беше отсрочено общо 7 пъти в границите на последните 2 месеца. Излитането на ракетата се е случило в 8:04 българско време. Отлагане имаше още веднъж, само че единствено с 40 минути, които бяха отделени за последна инспекция на системите за връзка с центъра за полети.

Програмата " Артемида " (Artemis) на Съединени американски щати е на стойност $4 милиарда и цели още веднъж да изпрати американци на Луната, като концепцията е до 2026 година там да кацнат първата жена и негър мъж. От днешното изстрелване ще зависи дали този проект ще се случи в избраните периоди.

We are going.

For the first time, the rocket and fly together. I begins a new chapter in human lunar exploration.
— NASA (@NASA)
Ракетата трябваше да излети на 29 август, само че в последния миг НАСА прекратиха интервенцията. Последваха още 4 отлагания през септември, едно през октомври и едно през ноември.

Причините за първата серия от отлагания бяха: проблем с охлаждането на един от четирите съществени мотора, теч на гориво, развален датчик. Последно SLS бе " заземена " поради неприятни атмосферни условия - по това време ураганът " Никол " стана причина за отлепване на триметрова част от уплътнение в горната част на ракетата.



В момента задача " Артемида 1 " е без астронавти на борда.

Ракетата SLS, която НАСА разработваха в продължение на повече от десетилетие, е най-мощната ракета на планетата (и отвън нея) все още.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР