НАСА е близо до решение, което може да помогне за

...
НАСА е близо до решение, което може да помогне за
Коментари Харесай

НАСА иска да сложи край на 50-годишната забрана за свръхзвукови граждански полети в САЩ

НАСА е покрай решение, което може да помогне за унищожаване на възбраната за хвърчене на цивилен свръхзвукови самолети над сушата в Съединени американски щати. Мисията Quesst на организацията, която има за цел да създаде по-безшумен свръхзвуков аероплан за търговски действия е покрай последните си стадии на развиване, резултатите от които ще бъдат показани на регулаторните органи за преразглеждане на заповедта за възбрана.

„ Това е предписание, за което доста хора през днешния ден не знаят, само че то е в основата на нашата задача Quesst и нейния спокоен свръхзвуков аероплан X-59. “

заяви Питър Коен, началник на интеграцията на задачата, в обява в блога

Самолетът е планиран да лети безшумно със скорост от Мах 1,4 (~1715 км/ч), а през декември предходната година организацията приключи консолидираното на 13-метровия му мотор с двигателна сила 97,860 нютона, доставен от General Electric Aviation.

На 27 април 2023 година, или през вчерашния ден се навършиха 50 години от издаването на федералната заповед, с която се не разрешава на невоенни самолети да летят по-бързо от скоростта на звука, с цел да правят търговски действия. Забраната беше въведена, откакто хората се оплакаха от несъразмерното шумово замърсяване и трептения, изключително в градовете, породени от „ звуковия взрив “, който се получава, когато такива самолети преодоляват звуковата преграда.

Според НАСА през този интервал разнообразни проучвателен планове са имали капацитета да смекчат въздействието на звуковия взрив, само че „ аеронавигационните технологии през 60-те и началото на 70-те години на 20-ти век не са били задоволително усъвършенствани, с цел да решат изцяло казуса в точния момент, с цел да предотвратят влизането в действие на възбраната “.

Как влезе в действие възбраната?

Ерата на свръхзвуковите полети в Съединени американски щати стартира, откакто самолетът XS-1 преодолява звуковата преграда през 1947 година. През идващото десетилетие сходни пробни полети стават постоянно срещани, Военновъздушни сили, Военноморски сили, НАСА и Федералната авиационна администрация (FAA) ангажират запаси, с цел да проучат резултата от звуковия взрив в разнообразни условия и по какъв начин обществеността в другите места реагира на такива чести разстройства.

Федералното държавно управление на Съединени американски щати също по този начин инициира проект за създаване на свръхзвуков превоз или SST. Програмата е инициирана от президента Джон Ф. Кенеди през 1963 година и предлагането планува създаване на нов търговски свръхзвуков аероплан с потенциал 300 пасажери, който да ги транспортира със скорост, надвишаваща три пъти скоростта на звука, или към 3704 км/ч.

През 1968 година свръхзвуков полет на F-105 Thunderchief, преминаващ на 15 метра над учебни пространства в Колорадо, кара 200 прозореца да се счупят и ранява десетина души. Общественото неодобрение през идващите години води до преустановяване на програмата SST през 1971 година и до цялостна възбрана на гражданските свръхзвукови полети над сушата през 1973 година.

Свръхзвукови полети без звуков взрив

НАСА се надява, че новите стандарти във връзка с свръхзвуковите полети ще накарат законодателите да преразгледат вековната възбрана, защото по-новите технологии към този момент могат да обезпечат такива полети без „ звукови взривове “, които биха могли да обиден всички под тях.

„ Вместо предписание, учредено само на скоростта, ние предлагаме правилото да се основава на звука. Ако звукът на свръхзвуковия полет не е задоволително мощен, с цел да тормози някого под него, няма причина самолетът да не може да лети със свръхзвукова скорост. “

казва Коен

НАСА със своята задача Quesst е на път да потвърди, че технологията работи, и възнамерява да организира полети над общността и публични изследвания, с цел да промени усещанията против такива самолети.

Освен публичното приемане на свръхзвуковите полети, НАСА следи за решаването на казуса, обвързван със шума на летищата, излъчванията и въздействието върху климата, с цел да може сходна задача да стане действителност. Според организацията първото нещо, което би трябвало да се означи е премахването на половинвековната възбрана за свръхзвукови полети над сушата.

„ Много сме разчувствани, че вършим тази огромна крачка напред, само че осъзнаваме, че би трябвало да се направи още. “

добави Коен.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР