Нарушенията, свързани с липсата на достатъчно информация за опасните вещества,

...
Нарушенията, свързани с липсата на достатъчно информация за опасните вещества,
Коментари Харесай

ГИТ: Липсва информация за опасните вещества, използвани в работния процес

Нарушенията, свързани с неналичието на задоволително информация за рисковите субстанции, които се употребяват в работния развой в предприятията, са измежду най-честите, които инспекторите по труда откриват при инспекциите в границите на акцията на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ " Здравословни работни места, 2018 - 2019 година, ръководство на рисковите субстанции на работното място ". Това оповестиха от пресцентъра на ГИТ.

Междинните резултати от инспекциите на ГИТ са били показани от Румяна Михайлова, изпълнителен шеф на ГИТ, по време на националната конференция " Здравословните работни места ръководят рисковите субстанции ".

Форумът се провежда от МТСП в рамките Европейската седмица за сигурност и здраве при работа. С акцията на ГИТ България се включи в идентичната осведомителна акция на Европейската организация за сигурност и здраве при работа (EU-OSHA).

При липса на информация не могат да бъдат изпълнени нормативните условия за предварителна защита на рисковете при работа с рискови субстанции. Оценката на риска не обгръща всички аспекти, свързани с тях и надлежно не се подхващат съответни ограничения за минимизирането му.

В рамките на първия стадий от акцията е планувано до края на годината да бъдат тествани 1000 предприятия, в работния развой на които се употребяват рискови субстанции. Резултатите ще дефинират и обсегът през втория стадий през 2019 година, по време на който се залагат и следващи инспекции за следене осъществяването на наложителните наставления.

Констатираните нарушаванията на условията за идентифициране на рисковите субстанции и обезпечаване на информация за рисковете от тях досега са: работодателят не води картотека за употребяваните рискови субстанции и техните характеристики; когато такава е направена, се открива, че в нея не са разпознати всички употребявани рискови субстанции в предприятието; работодателите не са обезпечили информативен лист за всяко употребявано рисково вещество; като консуматори на такива субстанции не изискват от производителите информация на български език. По отношение оценката на риска, при правенето й не се вземат поради данните от осведомителния лист за сигурност на химичните сътрудници, не се прави оценка комбинираното деяние при експозиция на няколко рискови субстанции, не се правят наложителните периодически медицински прегледи на работещите с такива и други

Констатира се и неосигуряване или несъобразяване на персоналните защитни средства с информацията от осведомителните листове за безопасност; работното съоръжение и опаковките на съдържимите рискови субстанции не се отбелязват съгласно типа им; при превозване и предпазване не се регистрират характерните им характерности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР