Народното събрание няма да възложи на правителството да прекрати договора

...
Народното събрание няма да възложи на правителството да прекрати договора
Коментари Харесай

Отказаха на Възраждане да скъса договора за сътрудничество със САЩ

Народното заседание няма да разпореди на държавното управление да приключи контракта със Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата.

Това стана ясно откакто депутатите от Комисията по защита, която организира взаимно съвещание с Комисията по външни работи отхвърлиха план на решение за преустановяване на Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата, импортирано от " Възраждане ".

Ние нямаме съглашение с НАТО, а със Съединени американски щати. Няма никакви отговорности от страна на американците, а единствено права, уточни водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

По думите му договорът със Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата е един срамен капитулационен акт. За това депутатите от парламентарната група на " Възраждане " упорстват да се приключи съглашението, с мотив, че накърнява националния суверенитет, достолепието и териториалната целокупност на страната.

" Ние приказваме за пълзяща окупация на нашата страна. Тенденция е след известно време у нас да има повече непознати войски, в сравнение с български ", посочи Костадинов.

Костадинов запита по какъв начин тъкмо американските бази съдействали за дългогодишния им ангажимент за развиване на армията ни?

Военният министър Драгомир Заков изясни, че договорът със Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата е значим и че са планувани процедури и наложени практики, които не са в ущърб на страната ни. Функционирането на оборудванията не води до спомагателен разход за страната ни и взаимните уреди дават опция за шерване на военен опит, техники и процедури. Евентуално преустановяване на контракта ще понижи опцията за интернационална подготовка на въоръжените ни сили.

От съглашението има доста по-голяма изгода за българските въоръжени сили, в сравнение с за американските, акцентира Заков.

Депутатът от " Демократична България " Атанас Славов прикани полемиките по законопроекта да се прекратят, тъй като в отрасловата комисия няма блиц надзор или чуване на управлението на Министерство на защитата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР