Подробните графици за завършването на ремонтите работи ще бъдат публикувани

...
Подробните графици за завършването на ремонтите работи ще бъдат публикувани
Коментари Харесай

До 15 юни ще завърши ремонтът на ВиК по улица „8-ма“

Подробните графици за завършването на ремонтите работи ще бъдат оповестени на формалните уеб сайтове на Община Варна и на ВиК – Варна
Ремонтът на улица „ 8-ма “ ще завърши до 15 юни. Това увещание получиха жителите на новообразуваните квартали от фирмите-изпълнители на ВиК плана. На среща, извършена по самодейност на Общината, наранени от ремонтите жители бяха осведомени за графиците за дотъкмяване на започнатите сектори и бъдещите поправки в региона на „ Траката “ и „ Евксиноград “.

Община Варна ще следи за периодите по огромния ВиК план в целия град, безапелационен беше кметът Благомир Коцев. Той добави, че компаниите, които са ангажирани във „ Водния цикъл “, са същите, които правят поправки по инфраструктурата на града. Това води до забавяния и незадоволително качество, заради незадоволителния потенциал на изпълнителите.

ВиК планът не е на Община Варна и ние влязохме в придвижване в него, само че като виновна институция сме длъжни да поемем ангажимент към хилядите наранени жители, като овладеем организацията и диктуваме темпото на работа, сподели още кметът. За задачата Общината изисква от ВиК ежеседмични доклади и ясни периоди за осъществяването на поетите задължения освен в „ Траката “, само че и в околност „ Пчелина “, ул. „ Прилеп “, бул. „ Христо Смирненски “.

По думите на кмета Коцев недоволството на жителите е основателно от една страна поради просрочването на графиците, праха, калта, струпаните инертни материали по улиците и от друга – поради неналичието на каквато и да било информация за крайните периоди за довеждане докрай на започнатите обекти и за началото на нови. Той подреди на изпълнителите да слагат на видно място на всеки сектор подробни табели с крайни дати, телефонни номера за връзка, обходни направления. Участниците в срещата се схванаха още да не се разкопават нови улици, без да са приключени започнатите. Фирмите-изпълнители от своя страна обясниха, че се стараят, макар усложненията, които имат на терен, да затварят дребни сектори и да обезпечат на жителите достъп на парцелите им по време на ремонтните работи.

За да се понижи напрежението измежду жителите и с цел да не се затруднява в допълнение трафикът през летния сезон, кметът Коцев спря до есента прокопаването на бул. „ Княз Борис I “ в сектора от кръговото кръстовище на „ Траката “ към курортните комплекси. Обмисля се и опцията през лятото да бъде пусната за придвижване ул. „ Арх. Манол Йорданов “, която свързва Горна и Долна Трака, въпреки че тя няма да е изцяло приключена.

Кметът Коцев прикани жителите да не прибързват със заключенията си по повод качеството на ремонтите, до момента в който те не бъдат изцяло приключени. Той добави, че пропуските в осъществяването на започнатите от предходното управление обекти ще бъдат отстранени съгласно гаранционните клаузи в договорите. Стриктно следим дали компаниите съблюдават уговорките си и към този момент има глобени, а в бъдещите поръчки изискванията ще бъдат усъвършенствани в интерес на жителите, добави той.

Проектът на ВиК – Варна беше подписан през 2019 година с европейско финансиране по оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ Той е на стойност 138,4 млн. лева и планува реконструирането на общо 22,5 км водопроводи, както и създаване и реорганизация на 81 км канализационни мрежи.

Проектът продължи по-дълго, в сравнение с всички ние чакахме. За страдание хората ще оценят неговите изгоди след завършването му, само че преди този момент би трябвало да бъдат уверени, че графиците ще се съблюдават, ще има непрестанен надзор на качеството и навременна информация за идните действия на компаниите, безапелационен беше кметът Коцев.

От своя страна жителите, които взеха присъединяване в срещата, се ангажираха да разпространят измежду съседите си по региони резултатите от градивния разговор. Те също по този начин приветстваха желанието на Община Варна за провеждането на улична регулация на избрани места в „ Траката “ и дадоха обещание да спомагат за това, в това число и с диалози със съседите си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР