Народни представители, парламентарни служители и журналисти се включиха в кръводарителската

...
Народни представители, парламентарни служители и журналисти се включиха в кръводарителската
Коментари Харесай

Депутати дариха кръв в парламента

Народни представители, парламентарни чиновници и публицисти се включиха в кръводарителската акция в Народното събрание във връзка вчерашния Световен ден на доброволния и безплатен кръводарител.

Събитието беше проведено от Комисията по опазването на здравето по самодейност на заместник-председателя на Народното събрание Никола Минчев, оповестява уеб страницата на Народно събрание.

Председателят Росен Желязков откри кръводарителската акция, а по-късно самичък отиде да подари кръв.

„ С днешния алегоричен жест, който ще създадем, ние желаеме да прокламираме концепцията за кръводаряването като нужда “, акцентира Росен Желязков. Той цитира данни, че на всеки две секунди някой се нуждае от кръв и съобщи, че е належащо кръводаряването да се трансформира в идея на всеки.

„ С присъединяване си в самодейността всички ние, политиците, чиновниците и публицистите в Народното събрание показахме, че сме преди всичко хора и се стремим да опазим на човешкия живот “, означи заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Целта на даряването на кръв в Народното събрание беше да увеличи информираността на обществото за изгодата от безвъзмездното и непринудено кръводаряване и народните представители посредством своя персонален образец да подтикват българските жители да подаряват.

„ Човешката кръв е скъпа и всяка капка може да избави живот “, съобщи заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов. По думите му самодейността в Народното събрание демонстрира, че опазването на здравето би трябвало да е надпартийно, тъй като, когато е на пиедестала на полезностите на обществото, то може да взема решение всевъзможни рецесии.

Директорът на Националния център по трансфузионна хематология доктор Николай Николов означи, че всяка дарена единица кръв оказва помощ на няколко от нуждаещите се в лечебните заведения.

Кръвта е артикул, който няма с какво да бъде сменен, акцентира генералният шеф на БЧК проф. доктор Красимир Гигов.

Той означи, че би трябвало да бъде премислена опцията да се провеждат мобилни екипи за кръводаряване, които да доближат и до труднодостъпни, изолирани места и да спомагат повече българи да подаряват кръв.



 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР