Народни представители обсъдиха с министъра на регионалното развитие и благоустройството

...
Народни представители обсъдиха с министъра на регионалното развитие и благоустройството
Коментари Харесай

МРРБ: Народни представители обсъдиха напредъка по ВиК проекти във Враца и Смолян

Народни представители разискаха с министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков напредъка по ВиК планове, които се извършват с европейско финансиране в областите Враца и Смолян, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

ВиК операторите довършват изпълняваните от тях интегрирани водни планове по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “. На срещи през днешния ден министър Цеков срещна народните представители Деница Симеонова и Михаил Камбарев с опциите за дотъкмяване на плановете в период, които ще подобрят ВиК услугите за популацията в двете области.

Проектът за създаване на ВиК инфраструктура в обслужваната от „ Водоснабдяване и канализация “ ООД – Враца територия планува реорганизация на довеждащ тръбопровод и доизграждане на водопроводна и канализационна мрежа в градовете Враца, Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина , както и в усъвършенствания в съществуващите пречиствателни станции за отпадъчни води за Враца и Козлодуй.

Финансовият прогрес върви с по-бавни темпове, което постанова даването на спомагателни оборотни средства на сдружението, както за ускоряване процесите по разплащане на свършената работа по обособените контракти с изпълнителите, по този начин и за гарантиране на естественото действие на „ Водоснабдяване и канализация “ ООД – Враца и осъществяване на ежедневните действия по стопанисване, поддържане и употреба на ВиК системите и оборудванията и даване на водоснабдителни и канализационни услуги. Министър Цеков срещна народния представител от област Враца Деница Симеонова със стартиралата към този момент процедура, по която „ Български ВиК Холдинг “ ЕАД ще отпусне оборотен заем в размер на 3,5 млн. лв. на „ Водоснабдяване и канализация “ ООД – Враца за дотъкмяване в период на дейностите по плана.

С реализирането му ще се усъвършенства качеството на предоставяните услуги /водоснабдяване, канализация и филтриране на отпадъчни води/ в област Враца и ще се реализира сходство с нормативните условия на европейското и национално законодателство .

По-късно министър Андрей Цеков разиска с народния представител от област Смолян Михал Камбарев осъществяването на плана по ОПОС на „ Водоснабдяване и канализация “ EООД, Смолян. По него се построява нова и реконструира водопроводна и канализационна мрежа с изминал експлоатационен период. Дружеството прави реорганизация на основен градски колектор и на пречиствателните станции за отпадъчни води „ Хубча ” и „ Превала ”. Предвидено е и създаване на третично филтриране за премахване на фосфор към ПСОВ Смолян.

Цеков и Камбарев разискаха подписания анекс сред ВиК сдружението и Управляващ орган на ОПОС за актуализация на бюджетите на изпълняваните обекти, надлежно за нарастването на чистата стойност на личния принос на оператора и нуждата от ускоряване темпа на осъществяване на строително монтажните работи. В тази връзка „ Български ВиК Холдинг “ ЕАД е разгледал и одобрил искане за даване на заем от 15 млн. лв. под формата на оборотни средства на „ Водоснабдяване и канализация “ EООД, Смолян. Допълнителното финансово подкрепяне ще подсигурява сполучливото привършване на плана в откритите периоди, като ще подкрепи сдружението да не изпадне в усложнение при застраховане на настоящите заплащания по АДБФП.

Министър Андрей Цеков се ангажира в оптимално къс период да прегледа плана и да го придвижи за разпределяне на нужното финансиране .

Изпълнението на плановете ще усъвършенства предоставяните от двата ВиК оператора услуги, което ще увеличи качеството на живот за жителите на областите Враца и Смолян . В резултат на вложенията ще бъдат понижени загубите на вода и ще се обезпечи непрекъснатост на водоподаването. Ще се понижи също рискът от замърсяване на водни басейни и подпочвени води посредством по-доброто събиране на отпадъчни води и тяхното отклоняване и филтриране. Не на последно място разноските на водоснабдителните сдружения ще бъдат усъвършенствани.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР