Наредба за облика на сградите и градските пространства подготвя главният

...
Наредба за облика на сградите и градските пространства подготвя главният
Коментари Харесай

Главният архитект предлага с наредба да се въведат изисквания към фасадите в центъра на София

Наредба за образа на постройките и градските пространства приготвя основният проектант на София Здравко Здравков. Той я показа като част от доклада за своята тригодишна активност на основния пост. За правенето й са проучени практиките на международни градове и столици като арх. Здравков акцентира, че е употребен опита на Лондон. " Създаваме една част на наредбата и към нея се основават системи от стандарти ", изясни той. Първите пилотни стандарти ще са за фасадите по улиците " Граф Игнатиев ", " Солунска ", " Шишман " и " Шести септември ".

От думите му се разбра, че към този момент са били сканирани напълно фасадите с 3D скенери – всички детайли по тях като кабели, климатици, рекламни пана и други. В наредбата се планува притежателите на постройките да бъдат задължени да ги почистят и боядисат в посочени няколко цвята. Ще има и наставления по какъв начин да се оформят партерните етажи и вероятно фасадното осветяване.

" Всяка постройка по тези улици ще получи своето досие, което ще бъде качено на уеб страницата на Направление " Архитектура и градоустройство " и притежателите ще могат да си го получат. Именно в него ще се указват цветовите палитри, които да се употребяват за фасадите при последващи поправки и промени на постройката ", сподели арх. Здравков.

За премахването на противозаконни реклами, климатици и кабели в проектонаредбата е заложен
период от 3 години, до момента в който за по-сериозните поправки ще се позволяват и по-продължителни интервали.

По посочените четири централни улици има 48 сгради-паметници на културата и притежателите им ще получат наложителни наставления за възобновяване на първичния им облик. Според арх. Здравков при всеобщата замяна на дограмата с PVC, както и топлоизолациите, са се изгубили доста орнаменти на старите здания, които би трябвало да се откри метод да бъдат възобновени. Той счита, че притежателите им не трябва единствено да бъдат глобени, само че и да бъдат подпомагани за възстановяване на фасадите. По този въпрос се изследва опитът на международни столици, с цел да се откри най-работещия метод, разгласи Здравков.

Главният проектант предвижда, че ул. " Граф Игнатиев ", въпреки да е подложена на критика за ремонта, занапред ще притегля доста вложители в партерните си етажи и те ще би трябвало да се преценяват с новата разпоредба за образа на градската среда. Детайлно ще бъде посочено къде търговците могат да поставят рекламните си пана на магазините, какви цветове да са тентите и т. н.

Единен шрифт за всички осведомителни табели на улици и туристически знаци ще бъде натрапен в София с наредбата, съобщи основният проектант. Шрифтът се Нарича се София санс и е направен взаимно с Художествената академия, означи арх. Здравков.

Проектонаредбата ще бъде разисквана в Съюза на архитектите и в Камарата на архитектите до края на май, след което ще бъде импортирана за разглеждане в Столичния общински съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР