Наред с много полезните си качества, богатите на белтъчини храни

...
Наред с много полезните си качества, богатите на белтъчини храни
Коментари Харесай

Към кои храни е най-вероятно да сте алергични?


Наред с доста потребните си качества, богатите на белтъчини храни най-често отключват и алергия . Причината е в това, че имунната система най-често е склонна да разпознава точно протеините като алергени и да реагира с отключване на алергична реакция.

Ето някои от храните, чието богато на протеини наличие им отрежда водещо място измежду най-честите провокатори на хранителна алергия .

Краве мляко
Статистиката сочи, че кравето мляко е хранителният артикул, към който най-вече хора по света са алергични. Причина за това е една доста характерна негова специфичност. Наред с доста високо наличие на белтъчини, то е богато на имуноглобулини и на млечна захар, или лактоза . Интересното е, че и трите вида съединения работят като алергени и да се дефинира към кое тъкмо от тях е алергичен човек е мъчно.

Важно е да се означи, че лактозата в прясното мляко се изчерпва по време на ферментацията, заради което наличието й в киселото

мляко е минимална и то доста по-рядко предизвика хранителна алергия. Причината това въпреки всичко да се случва е обвързвана със запазването наличието на млечния протеин в киселото мляко.

Ядки
Най-често се случва алергията към ядки да се отключва след консумация на такива, растящи на дърво – кашу , бадеми , шам фъстък или кедрови ядки . И алергията към ядки има своите забавни особености. Характерното тук е, че човек, алергичен към един тип ядки, развива алергия и към някои от другите типове. Освен това, за разлика от алергията към краве мляко, която постоянно се изживява и изчезва след пубертета, алергията към ядки постоянно е пожизнен проблем.

Свързани публикации.. Алергия към храни се отключва и в зрелост – за какво? 0 Откриха гени, провокиращи хранителна алергия 0 Хранителна алергия - кои са най-честите аргументи? 0

Морски артикули
Алергията към морски артикули най-често се отключва при консумация на мекотели или ракообразни жители на моретата – миди , скариди , омари, калмари и други Основна причина за отключване на алергична реакция е характерен протеин – тропомиозин , съдържащ се във високи дози в тези морски организми.

Яйца
Сред посочените алергени яйцата са тези, които най-бавно отключват алергична реакция. Затова алергия към яйца постоянно остава недиагностицирана или се обърква с други медицински положения. Характерно е, че алергичната реакция може да се отключи освен при директна консумация на яйца, а след банкет на даже малко количество от какъвто и да било хранителен артикул, който ги съдържа.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР