Нарастващото движение срещу щатския долар се коментира от цял свят

...
Нарастващото движение срещу щатския долар се коментира от цял свят
Коментари Харесай

БРИКС: Какво ще стане ако богатите на петрол държави се присъединят

Нарастващото придвижване против щатския $ се разяснява от целия свят през последните месеци. То е управлявано от групата БРИКС, която възнамерява да сътвори нова валута за споразумяване на международната търговия.

Ако най-големите богати на нефт страни се причислят към БРИКС се счита, че това може да окаже доста влияние върху международната стопанска система и геополитиката.

Ето някои от евентуалните въздействия:

  • Увеличаване на икономическата мощност

БРИКС ще се трансформира в още по-мощен стопански блок с общ Брутният вътрешен продукт от над $25 трилиона. Това ще даде на БРИКС по-голямо въздействие в международната стопанска система и ще направи съюза по-привлекателна дестинация за вложения.

  • По-голяма енергийна сигурност  

Страните от БРИКС ще имат достъп до повече петролни и газови запаси, което ще понижи зависимостта им от импорт и ще ги направи по-сигурни в енергийно отношение. Това би било огромно преимущество при положение на петролна рецесия.

  • Засилено съдействие в региона на енергийната политика

Страните от БРИКС биха могли да си сътрудничат в региона на енергийната политика, като да вземем за пример създаване на взаимни планове за рандеман на петрол и газ и съгласуване на реакцията им при разтърсвания в цените на нефта. Това би им помогнало да понижат уязвимостта си от неустойчивостта на международния пазар на нефт.

  • По-силни политически връзки

Присъединяването на богати на нефт страни към БРИКС ще ускори политическите връзки сред страните от групата. Това би могло да докара до по-тясно съдействие по редица въпроси, като да вземем за пример сигурността, търговията и развиването.

  • Промяна в световния баланс на силите

Присъединяването на богатите на нефт страни към БРИКС ще промени салдото на силите в света от Запада към разрастващите се стопански системи. Това може да докара до по-многополюсен международен ред.

Разбира се, съществуват и някои евентуални провокации, които би трябвало да бъдат преодолени, в случай че най-големите богати на нефт страни се причислят към БРИКС. Тези провокации включват:

  • Различни политически системи

Страните от БРИКС имат разнообразни политически системи, което може да затрудни постигането на консенсус по значими въпроси.

  • Икономически разлики

Страните от БРИКС имат разнообразни равнища на икономическо развиване, което може да докара до напрежение в границите на блока.

  • Геополитическо съревнование

Някои от страните от БРИКС имат геополитически съперничества, които биха могли да усложнят съдействието в границите на блока.

Въпреки тези провокации, евентуалните изгоди от разширението на БРИКС с включване на богати на нефт страни са обилни.

Ако страните от съюза съумеят да преодолеят разликите си и да си сътрудничат дейно, това би могло да окаже доста влияние върху международната стопанска система и геополитиката.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР