Напоследък Армения обвинява Русия, че не влиза в ролята си

...
Напоследък Армения обвинява Русия, че не влиза в ролята си
Коментари Харесай

Част от определена игра. Обръща ли се Армения към Запада за сметка на Русия

Напоследък Армения упреква Русия, че не влиза в ролята си на умиротворител в противоречивия район Нагорни Карабах. Кремъл отхвърля. Това става на фона на нова офанзива от Азербайджан в района. В поредност поредни дейности Ереван наподобява се дистанцира от Москва и поглежда на Запад. Нов курс ли е това?

Армения и Русия са близки от епохи, само че през последната година и половина връзките са напрегнати. Нахлулата в Украйна Москва сякаш остави на назад във времето своя съдружник, който е изправен пред все по-силен напън от Азербайджан .

Баку и Ереван имат дълготраен спор за територия - откъсналия се в края на предишния век от Азербайджан, обитаем най-вече с етнически албанци район Нагорни Карабах .

По силата на съглашение Москва се явява умироворител в спора. Но Ереван споделя, че тя не извършва ролята.

В същото време Русия се пробва да резервира въздействието си в Армения, през която минават газопроводи и нефтопроводи. Това става на фона на засилена интензивност на Турция , която поддържа Азербайджан.

Русия в Нагорни Карабах и споделя, че подсигурява сигурността в района.

Но съгласно анализатори Армения се пробва да се дистанцира от Русия като сътрудник и се обръща към Запада .

На фона на тези събития Баку още веднъж отделилия се район. Само 24 часа по-късно Азербайджан и етническите арменци в Нагорни Карабах споделиха, че - съглашение, реализирано с посредничеството на съветския мироопазващ контингент.

Армения сподели, че не е учатвала в договарянията, а в столицата ѝ текат митинги против решението на държавното управление да не оказва опозиция на азерската войска в Нагорни Карабах.

Ереван споделя, че не дава военна поддръжка за самопровъзгласилата се република и в този момент карабахските арменци ще би трябвало сами да договарят с Баку за ориста си. Русия сподели, че де юре Азербайджан работи на своя територия и няма да се намесва.

Какво в действителност се случва сред Армения и Русия? Променя ли се външнополитическият курс на Ереван? Как това ще се отрази на нежните връзки сред Армения, Азербайджан и Турция?
Армения се дистанцира от Русия
Доста преди последната атака на Азербайджан в Нагорни Карабах, арменското държавно управление под управлението на премиера Никол Пашинян направи няколко демонстративни стъпки, с които.

Ереван изпрати филантропична помощ за Украйна, доставена персонално от брачната половинка на Пашинян Анна Хакобян . Тя се снима с украинския президент Володимир Зеленски - най-големия зложелател на Москва.

Армения одобри американски бойци за невиждано.

В началото на септември арменските управляващи започнаха процеса на ратификация на Римския статут на Международния углавен съд.

Ратифицирането би означавало, че Армения ще е длъжна да арестува съветския президент Владимир Путин , търсен от основания в Хага съд за военни закононарушения в Украйна, в случай че той стъпи на арменска територия.

В изявление за американското издание " Пашинян сподели, че задачата на съветските миротворци в Нагорни Карабах се е провалила и дефинира зависимостта от Русия като " стратегическа неточност ".

Той от дълго време подлага на критика Русия на фона на блокадата на Лачинския кулоар от Азербайджан и филантропичната рецесия в Нагорни Карабах. Но в този момент Пашинян непосредствено сподели, че на Русия към този момент не може да се разчита и Армения би трябвало да търси нови съдружници.

" Всяка една от тези дребни стъпки би била задоволителна, с цел да сътвори скандал в връзките сред Армения и Русия, само че взети дружно, те основават усещането, че това е по-сериозно от всичко, което [се е] случвало преди ", сподели пред арменската редакция на Радио Свободна Европа политическият анализатор Микаел Золян .

По думите му последните стъпки на Армения са показателни за " опит за възобновяване на [нейната] самостоятелна външна политика ".
Предисторията в резюме
Армения и Азербайджан спорят за Нагорни Карабах още от 80-те години на предишния век. Населена най-вече с етнически арменци, през септември 1991 година с поддръжката на Армения региона се отделя от Азербайджанската ССР. Обявено е основаването на " Република Нагорни Карабах ".

По време на въоръжения спор от 1988-1994 година в сепаратисткия район умират 30 хиляди души. Нагорни Карабах и няколко прилежащи района в Азербайджан попадат под контрола на арменските въоръжени сили. В резултат стотици хиляди етнически азербайджанци стават бежанци.

Нагорни Карабах не е публично приета от никоя страна от Организация на обединените нации, в това число и от Армения. През 1993 година Организация на обединените нации приема четири резолюции, изискващи евакуиране на арменските войски и признание на територията за част от Азербайджан.

След следващото изостряне на обстановката в края на септември 2020 година Азербайджан връща контрола си в регионите към Нагорни Карабах и завладява античния и алегорично важен град Шуша (Шуши на арменски).

На идващия ден министър председателят на Армения Никол Пашинян, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и президентът на Русия Владимир Путин подписват съглашение за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах.

Според документа на Армения и Азербайджан се дават териториите, на които са ситуирани техни войски все още на подписването на документа. Така Армения и етническите арменци губят надзор над елементи от Нагорни Карабах и седем прилежащи области.

Оттогава съветска мироопазваща задача от 2 хиляди души е ситуирана по линията на прикосновение.
Какво става в Армения
Арменците поддържат близки връзки с Русия още от първите дни на експанзията на Руската империя в Кавказ преди повече от два века. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Русия е главният поръчител за сигурността на Армения.

Москва поддържа военна база в Гюмри , покрай турската граница, а съветски сили охраняват границите на Армения с Турция и Иран .

Армения е и член на ръководената от Русия Организация на Договора за групова сигурност - пакт за взаимна защита.

Но откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година, арменците се усещат подведени от своя съдружник.

Руските миротворци не дават отпор на опитите на Азербайджан да завземе нови територии или да усъвършенства позициите си.

След многократни офанзиви на Азербайджан в Армения, напрежението се изостри предходната година, когато започнаха сражения и починаха стотици.

отново през април тази година, когато на границата сред двете страни починаха четирима арменски бойци и трима азербайджански.
Армения няма какво да губи от отдалечаването си от РусияМикаел Золян
Организацията за групова сигурност не отговори на арменските претенции за интервенция. В този подтекст " по принцип Армения няма какво да губи " от отдалечаването си от Русия, сподели Золян .

Миналата семица Пашинян загатна, че Русия не счита страната му за задоволително проруски настроена.

Досега Армения се опитваше да не се намесва във войната на Русия против Украйна. След визитата на брачната половинка на премиера в Украйна обаче Министерството на външните работи на Русия реагира стремително. То привика за първи път арменския дипломат в Москва и упрекна страната в подкрепяне на " нацисткия киевски режим ".

Затова Ереван се пробва да диверсифицира своите връзки в областта на сигурността, уточни Пашинян, имайки поради развиването на връзките с Европейския съюз и Съединени американски щати , както и опитите да се изградят по-тесни връзки със страните от района.
Неясно бъдеще за Нагорни Карабах
Във вторник Азербайджан атакува Нагорни Карабах. Военната интервенция продължи 24 часа и завърши със съглашение, реализирано с посредничеството на съветския мироопазващ контингент.

Подобно бързо единодушие на управлението на самопровъзгласилата се република за преустановяване на огъня при изискванията на Баку значи фактическа капитулация и приказва за неспособността на локалните арменски сили да окажат опозиция.

В четвъртък управляващите в Нагорни Карабах стартират договаряния с азербайджанските управляващи за реинтеграция на арменската общественост в Карабах.

Премиерът на Армения сподели, че страната му не е взела участие в подготовката на съглашението за преустановяване на огъня.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че за обстановката е отговорно управлението на Армения, а Москва изхожда единствено от действителностите, основани от държавното управление на Никол Пашинян. Той подсети, че Армения е признала Нагорни Карабах за територия на Азербайджан.

Що се отнася до дейностите или, както споделя Ереван, бездействието на съветските миротворци, Путин сподели, че против тях не може да има недоволства, защото " точно те подсигуряваха и не престават да обезпечават сигурността на карабахските арменци, както и съумяха да се договорят за преустановяване на огъня ".

Всъщност управлението на Нагорни Карабах няма помощ отникъде. И макар стотиците хиляди протестиращи в Ереван с гледище Армения да ги отбрани, това е съвсем невероятно.
Влизането в открит боен спор с Азербайджан при сегашните условия за Армения значи застрашаване на нейната териториална целокупност
Влизането в открит боен спор с Азербайджан при сегашните условия за Армения значи застрашаване на нейната териториална целокупност, а може би и на суверенитета. Особено като се има поради, че Азербайджан има сериозен съдружник в лицето на Турция.

Западната преса прави по-глобален извод: Москва, отслабена от войната в Украйна, към този момент не е неоспорим престиж в Южен Кавказ. Способността ѝ да стабилизира обстановката в действителност е дребна и Кремъл очевидно не желае да се намесва в нов спор, рискувайки връзките си с Турция.

От друга страна, Кремъл евентуално желае да накаже премиера на Армения Никол Пашинян.

Азербайджан, който по този начин и не съумя да одобри изцяло примирието от 2020 година, което му попречи да си върне целия Нагорни Карабах, наподобява е избрал сегашния миг на съветска уязвимост, с цел да приключи започнатото.
Ролята на Турция
В сряда Кремъл отхвърли изказванията на Армения, че Русия не е направила задоволително, с цел да предотврати сраженията в Нагорни Карабах.

" Подобни обвинявания към нас са безусловно безпочвени. Те не се основават на нищо " сподели Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

По думите му без значение от обвиняванията Русия ще продължи контактите си с Армения.

Пред Радио Свобода обаче Вадим Дубнов , специалист по Кавказ, сподели, че в същността на спора сред Москва и Ереван стои Турция .

" Струва ми се, че всичко, което се случва в този момент, е част от избрана игра, която беше разисквана по-специално на последната среща сред Ердоган и Путин ", сподели той пред Радио Свобода.

По думите му това е огромна скица, съобразена с целите на другите страни в този район. За Баку това е въпросът за Карабах, само че за Москва е въпросът кой ще управлява входната точка на така наречен Зангезурски кулоар - пътя от Азербайджан за Турция през Армения.

В сряда турският президент Реджеп Ердоган сподели, че " поддържа " решението на Азербайджан да стартира военна интервенция в Карабах.

По време на войната сред Ереван и Баку в района през 2020 година Турция поддържа Азербайджан, като му достави безпилотни самолети.

Отношенията сред Турция и Армения остават накърнени от убийствата на арменци, осъществени по време на Първата международна война в Османската империя, които Ереван и доста други страни считат за геноцид - термин, който Анкара отхвърля.
Твърде е рано да се приказва за сериозен разкол сред Русия и Армения.Александър Искандарян
Директорът на Ереванския кавказки институт Александър Искандарян счита, че макар гръмките изказвания е прекомерно рано да се приказва за сериозен разкол сред Русия и Армения.

" В Русия са склонни да бъдат доста ревностни към всичко, което се случва в постсъветското пространство. Москва се отнася доста съмнително към всевъзможни формати на взаимоотношение сред постсъветските страни и Запада ", сподели той.
Накъде ще поеме Армения
Ереван диверсифицира външната си политика в няколко направления. Той се стреми да притегли Индия като източник на оръжие, откакто доставките от Русия престанаха след началото на войната в Украйна.

Армения развива връзките си с Иран, който предложи помощ против вероятно нахлуване от Азербайджан.

Страната се стреми да укрепи връзките си и със Запада. Тя приветства граничните наблюдаващи на Европейски Съюз, който пое водеща роля в договарянията сред Армения и Азербайджан за разрешаването на спора в Нагорни Карабах.

Ереван нае някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен за лобист.

" Изглежда Пашинян счита, че с цел да усъвършенства връзките си със Запада, би трябвало да направи нещо, което нервира Русия ", сподели пред Радио Свободна Европа Николай Силаев , външнополитически анализатор в Московския държавен институт за интернационалните връзки.

По думите му обаче с цел да се обърне на Запад, на Армения ѝ е нужна " виртуозна дипломация ", каквато Пашинян не има.

" И въпреки всичко това, което той прави, наподобява по-скоро като умишлено решение ", сподели анализаторът.

Микаел Золян позволява и тактиката на Армения да се състои в основаването на усещане за прозападна ориентировка, с цел да се събере поддръжка против Азербайджан.

По думите му посланието на Армения е предопределено за Запада и за Азербайджан, с цел да покаже, че е " на страната на Запада и всяка офанзива против Армения би била офанзива против евентуален съдружник, който се пробва да излезе от съветската сфера на въздействие. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР