Намирането на трайно решение от настоящата политическа криза в България

...
Намирането на трайно решение от настоящата политическа криза в България
Коментари Харесай

Радев: Необходима е пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички партии

Намирането на трайно решение от актуалната политическа рецесия в България изисква освен съставянето на устойчиво държавно управление след неколкократни предварителни парламентарни избори, само че и провеждането на сложни промени за противопоставяне на корупцията по високите етажи на ръководството.

Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на конференцията „ Антикорупция и национална сигурност “, проведена в София от Министерството на правораздаването в съдействие с неправителствени организации.

„ Имаме потребност от пълноценна правосъдна промяна, с която да се ангажират всички политически партии. Правосъдна промяна, която да изключва както случайни арести, по този начин и изборното правораздаване и бягството от наказване “, уточни президентът след откриването на форума в отговор на публицисти за изнесените данни от прокуратурата с изказвания за скрит план против магистрати и чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Румен Радев посочи, че не е получавал информацията, показана предходната седмица от държавното обвиняване, и означи, че в българското общество към момента остава дълбокото подозрение, че се работи на правилото на изборно правораздаване. Президентът още веднъж акцентира нуждата Народното събрание действително да се ангажира с правосъдната промяна и да одобри законопроект, въвеждащ благоприятни условия за дейно следствие на основния прокурор.

„ Когато установим такива механизми, когато има правосъдни органи като Висшия правосъден съвет, в които членовете не са йерархично подвластни от съществени фигури в правосъдната система, тогава ще можем обективно да приказваме за ефикасната работа на правосъдните органи. Големият проблем в България е изборното правораздаване “, съобщи Румен Радев.

Във връзка с това президентът чака препоръчаните за повторно от служебното държавно управление законови промени да бъдат признати в идващото Народно заседание.

„ Това ще бъде пробата за всички партии, за българските политици, за нашите народни представители дали са съответни на упованията на обществото и на процесите, които текат “, уточни Румен Радев пред публицисти, като означи, че без приемането на поправките не може да се приказва за ефикасна битка с корупцията.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР