Налице е значителен упадък на демокрацията в Европа, повече от

...
Налице е значителен упадък на демокрацията в Европа, повече от
Коментари Харесай

Упадък на демокрацията в Европа, невиждан никъде другаде по света

Налице е забележителен крах на демокрацията в Европа , повече от който и да е различен район в света. Това демонстрира показателят на демокрацията през 2018 година на Economist Intelligence Unit.

" Демократичният крах " е изключително видим в Западна Европа , където положението на демокрацията се утежнява за трета поредна година.

Най-забележителен крах се следи в Австрия, Грузия, Унгария и Италия .

Данните на Economist Intelligence Unit означават, че утежняването на качеството на демокрацията е засилило поддръжката за антиелитистките партии и властническата политика .

Така да вземем за пример популистката коалиция в Италия, състояща се от популисткото Движение " Пет звезди " и крайнодясната партия " Лига ", е довела до спад на страната в класацията от 21-во място през 2017 година до 33-то през 2018 година.

Възходът на такива партии в Австрия и Италия е " отражение на продължаващия неуспех на мейнстрийм партиите да дадат решения на паниките и несигурността на обилни групи от популацията ", се акцентира в отчета.

Междувременно отчетът обръща внимание на изборите в Грузия, където някогашният министър председател на страната Бидзина Иванишвили, който е милиардер, поддържа Саломе Зурабишвили, който предложи отписване на дълга на 600 000 грузинци две седмици след изборите.

В отчета се отбелязва, че възникването на популистки политически партии може да е мотив за безпокойствие . " В Европа, доколкото политическото присъединяване се е нараснало, защото гласоподавателите са били ангажирани от популисти, съществува риск през 2019 година придобивките, които видяхме в показателя на демокрацията, да бъдат обърнати ", акцентира Фиона Маки, създател на показателя, пред Euronews.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР