Налице е предварително споразумение за освобождаване на заложниците във войната

...
Налице е предварително споразумение за освобождаване на заложниците във войната
Коментари Харесай

Ще има ли размяна на заложници и затворници между Израел и Хамас?

Налице е авансово съглашение за освобождение на заложниците във войната сред Израел и Хамас, само че за финален вид би трябвало да бъдат контрактувани всички въпроси, заяви американски представител. Според него обаче остава още работа.

Надеждите за позитивна развръзка набъбнаха след оптимистични изказвания на двете страни в спора и катарските медиатори. Американският президент съобщи, че страните са доста покрай съглашение.

Споразумението планува Хамас да върне към 50 цивилни, най-вече дами и деца, в подмяна на освобождението на към 150 палестински пандизчии в Израел, разгласи американски представител. Според него съглашението включва и четири или пет-дневна пауза в сраженията.

" Сега сме доста, доста близо да върнем скоро някои от заложниците вкъщи. Не желая обаче да встъпвам в детайлности тъй като нищо не е готово, до момента в който не е готово ", сподели Джо Байдън - президент на Съединени американски щати.

Израелският министър председател Бенамин Нетаняху организира серия съвещания на кабинета в друг формат.

" Имаме прогрес по връщането на заложниците. Не мисля, че би трябвало споделяме прекалено много, изключително в този миг, само че се надявам, че ще има положителни вести. "

Председателят на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич е разискала в Катар филантропични въпроси към спора с водача на Хамас Исмаил Хания. Хуманитарната организация не взе участие в договарянията, само че като безпристрастен медиатор е изразила подготвеност да помогне за бъдещото освобождване на заложници, за което се договарят страните. Сполярич се е срещнала и с представители на управляващите в Катар.

" По-близко сме отвсякога до реализиране на съглашение. Настроени сме доста оптимистично ", сподели Маджед ал-Ансари- представител на Министерство на външните работи на Катар.

В Газа, обаче боевете не стопираха и през днешния ден. Като последно средство СЗО възнамерява евакуация на три лечебни заведения в северната част на Ивицата - " Ал Шифа ", " Ал Ахли " и Индонезийската болница. На видеосреща на върха на Брикс Китай прикани всички страни в спора неотложно да прекратят огъня, Саудитска Арабия се разгласи за сериозен кротичък развой по основаване на палестинска страна, а Русия очерта нуждата от политическо решение, в това число с присъединяване на страните от блока.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР