„Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения с ЕС да е

...
„Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения с ЕС да е
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган: Надявам се лошите взаимоотношения с ЕС да са в миналото

„ Надяваме се интервалът на неприятни взаимоотношения с Европейски Съюз да е останал в предишното ”, съобщи на взаимната конференция след срещата Европейски Съюз – Турция във Варна турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„ Нашата кандидатура за Европейски Съюз датира от 1963, а в този момент е 2018г. Но сме единствено претенденти за Европейски Съюз. Искаме час по-скоро да създадем тази позитивна крачка и това беше една от тематиките ни”, уточни той.

„ Турция извършва своите задължения за битката с тероризма и за бежанците. Само бежанците от Сирия в Турция са 3 млн., а с тези от Ирак – общо 4 млн. За бежанците сме получили 1,8 милиарда евро при ангажимент (на ЕС) от 3 милиарда евро, уповавам се, че вторият транш ще бъде изпратен също, с цел да подобряваме положението на бежанците в нашата страна. Ще бъдем доста улеснени, в случай че получим тази подкрепа”, сподели Ердоган.

„ Имаме един въпрос, за който чакаме отговор – либерализирането на визовия режим за нашите жители. Европейски Съюз би трябвало да направи своята стъпка час по-скоро. Нашите жители не би трябвало да губят доверието си в Европейски Съюз. Имаме упования и за актуализацията за Митническия съюз”, сподели още Ердоган.

„ Много значим въпрос за нас е и битката с тероризма . Турция е цел на доста терористични организации, с които се бори във и отвън границите си. Тези интервенции способстват освен за сигурността на Сирия, а и на Европа – не би трябвало да получаваме неоснователни рецензии, а мощна подкрепа… Тези интервенции ще приключат, когато бъде обезпечена сигурността”, сподели още Ердоган.

„ Във връзка с интервенцията в Африн, Турция води битка с терористичните организации, към днешна дата това води до обезвреждане на 3800 терористи. Хората, които се напуснали своите територии, малко по малко стартират да се връщат към родните си места, задачата е да прочистим тези територии от терористите, само че наши стратегически сътрудници обезпечават благоприятни условия за тях – оръжие, боеприпаси, имаме информация за това”, уточни Ердоган в отговор на въпрос.

„ Днес предадохме на Европейски Съюз в писмен тип информация за това, което вършим, и се надяваме, че Европейски Съюз ще проучва това. Въпреки отрицателните събития в предишното, ние постоянно поддържаме това каналите на разговора да бъдат отворени.

Трябва да предприемем и съответни ограничения, обръщам се още един път към страните от Европейски Съюз – елате дружно да работим за обезпечаването на сигурността – в Сирия, Ирак, Ерусалим, Йемен, Руанда, Афганистан, елате дружно да създдем постоянна Европа”, прикани турският президент.

Вижте още във видеото:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР