Надеждите на гражданите на Европа да се сдобият със собствено

...
Надеждите на гражданите на Европа да се сдобият със собствено
Коментари Харесай

Евростат: Заради високите цени много семейства губят надежда за собствено жилище

Надеждите на жителите на Европа да се снабдят със лично жилище последователно понижават. Заради пандемията от ковид цените на жилищата и наемите означиха рекорден растеж , а продължаващите митинги накараха политиците да търсят решения, написа БГНЕС. 

Пандемията породи опасения за възходящо общественото неравноправие , финансова неустойчивост и политическа поляризация , защото от ден на ден хора са хванати в клопката на високите наеми в Европа .

По данни на Евростат , цените на жилищата в страните от Европейски Съюз от 2010 година насам са се нараснали с 30,9%

През първото тримесечие на тази година цените на жилищата се повишиха доста в страните от Европейски Съюз, чиито стопански системи се сблъскаха със съществени провокации поради пандемията. 

В Люксембург цените се покачиха със 17%, в Дания – с 15,3%, в Чехия - с 11,9%, с 11,3% в Холандия , в Германия - с 9,4%, във Франция – с 5,5% и с 6,7% в Белгия .

Данните за първото тримесечие сочат най-голям растеж от средата на 2007 година, до момента в който съгласно Европейската централна банка (ЕЦБ), Германия, Франция и Нидерландия съставляват близо три четвърти от общото нарастване на цените на жилищата в района през предходната година. 

Анализаторите настояват, че ниското предложение на жилища, притокът на имигранти, най-ниските лихвени проценти до момента, спестяванията, провокирани от ковид, и възходящото предпочитание за отдалечена работа са ускорили възходящата наклонност в цените на жилищата. 

Богатите институционални и частни вложители в Русия , Азия и района на Персийския залив също имат принос в покачването на цените на жилищата с предложения за „ високи цени “, заяви Анадолската организация .

Някои страни, като Ирландия , даже подвигнаха налозите, с цел да попречат на тези вложители да изкупуват огромен брой парцели. 

Редица политици се двоумят да подхващат решителни дейности за контрола върху цените , с цел да не ощетят актуалните притежатели. 

Част от хората избират да изоставен градските региони , тъй като към този момент не могат да си разрешат жилищата в тях, означи кметът на Берлин Михаел Мюлер.
„ Такъв е казусът в Лондон , в Париж , в Рим , а в този момент, за жалост, все по-често и в Берлин “, добави Мюлер. 

Междувременно, обстановката към мощно задлъжнялата китайска компания „ Evergrande Group ” напомни какъв брой е мъчно да се „ успокои пазара “. 

Китайските водачи започнаха стъпки за ограничение на увеличението на цените и за преодоляване на заемите, защото се притесняват, че възходящите разноски за жилища могат да провокират разстройства и да слагат на риск финансовата система. 

„ Разбира се, че имаме балон при недвижимите парцели “, сподели Райнер Браун - основен изпълнителен шеф на основания в Германия проучвателен институт Empirica.

Индексът на цените на жилищата на австрийската Национална банка (OeNB) се удвои през последното десетилетие, достигайки 245 пункта.

Докато OeNB предизвестява за " възходящо прегряването на пазара на недвижими парцели ", междинната цена за квадратен метър на жилищата в столицата Виена е над 5 248 евро. 

С показател на цените на жилищата от 174,6 пункта Германия е в челната група в еврозоната. Цените на жилищата в столицата Берлин са се нараснали със 148% за 10 години, до момента в който във Франкфурт са се удвоили.  Средната цена на парцел в Германия, в това число спомагателните разноски, е към 500 000 $.

Цените на жилищата в Швеция са нарастнали приблизително с 14% през последните 12 месеца до 174,26 пункта. Средната цена на независима къща в Стокхолм е 8,5 милиона крони (830 000 евро), а за закупуване на апартамент би трябвало да се платят 4,7 милиона крони (470 000 евро). 

В Швейцария показателят на цените на жилищата се увеличи до 144,69 пункта през първото тримесечие на тази година, което е с 8% повече по отношение на миналата година. Това се дължи на пониженото строителство и бързо възходящото търсене. В някои елитни райони цените на квадратен метър доближават над 36 000 швейцарски франка (38 678 долара). 

Цената на средноголям апартамент във Англия се е нараснала с 60% от 2010 година и с 80% в Лондон. 

За 10 година цените на недвижимите парцели във Франция са се нараснали приблизително с 22%, като цените за квадратен метър в Париж надвишиха 10 000 евро. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР