Надеждите към новия парламента са огромни, а залогът съдбовен –

...
Надеждите към новия парламента са огромни, а залогът съдбовен –
Коментари Харесай

Румен Радев: Залогът е съдбовен – време е за национален консенсус

Надеждите към новия Народното събрание са големи, а залогът съдбоносен – време е за народен консенсус. Това съобщи президентът Румен Радев от парламентарната естрада в послание към народа и Народното събрание.

В началото на изявлението си той поздрави народните избраници, на които хората са гласували доверие да ги съставляват. Според него би трябвало да се осмисли задачата, предоставена от българските жители. 

" За първи път в границите на година формираме 3-то Народно заседание. Предишните два състава на Народното събрание живяха малко. От тяхната естрада се чуха неуместни истини, повдигнаха се значими въпроси, само че те не съумяха в главното – да образуват стабилно болшинство и да излъчат кабинет. Българите не се обърнаха обратно и изборите през ноември го потвърдиха. Нашето общество още търси излаз от корупционното статукво, само че то към този момент сподели „ не “, на превзетата страна и на реставрирането на авторитаризма ", сподели още Радев. 

Според него е време за народен консенсус. Той приветства предварителните диалози сред евентуалните сътрудници. " Самата задача на Народното събрание се гради към консенсусът за народовластието. В България протичат дълбоки публични процеси по възобновяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарният надзор, който бе на процедура анулиран през миналите години. Да създадете условия за възобновление на свободното слово като поръчител за прозрачността и плурализма. Да усъвършенствате изборния развой ", сподели още Радев. 

Президентът съобщи, че в случай че Народното събрание не реализира промени в Прокуратурата, предишното ще потърси реванш, под прикритието на този чадър. По думите му не по-малък консенсус е този към икономическата и обществената политика. Той регистрира, че и битката с пандемията също остава приоритет. 

Радев посочи нуждата от ускорение на модернизацията на страната изискват този парламент да предприеме от дълго време отлагани промени и законови промени. По думите му, е извънредно време да се приключи порочната процедура основни закони да се трансформират тихомълком през преходни и заключителни разпореждания.

" Наред с това импортираните посредством Плана за възобновяване и резистентност нужни законодателни промени също би трябвало да намерят своите навременни рационални решения ", уточни още президентът.

Той обърна внимание на депутатите за импортирания от служебното държавно управление проектобюджет. Според него всичко изброено ще остане единствено като положително благопожелание, в случай че не се укрепи държавността. " За мен това е опция, само че не е приключен факт. От вас зависи този този парламент да затвори епохата на Прехода. Убеден съм, че не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и народен запас ", добави още той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР