Над половината ни лекари се намират в шест от всички

...
Над половината ни лекари се намират в шест от всички
Коментари Харесай

29 хиляди медицински сестри, 1000 джипита, 2000 акушерки - толкова недостигат на България

Над половината ни лекари се намират в шест от всички 28 области в страната - София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Бургас, демонстрира изследване на икономисти
За 20 година най-вече са се е нараснал броят на зъболекарите

15 милиона медици няма да доближават през 2030 година по целия свят съгласно прогноза Световната здравна организация (СЗО) и България е част от тази наклонност. Макар през днешния ден броят на лекарите на всеки 100 хиляди души население у нас да е малко по-висок от срдния за Европа, те са неравномерно разпределени. Сред чиновниците на Хипократ най-дефицитни са медицинските сестри - 29 000 у нас не доближават. Джипитата също се оказват с 1000 по-малко, закъсваме и с психиатрите, чийто брой би трябвало да е със 70% повече, също и с акушерките, които сега са с 2000 по-малко.

Данните са от изследване на икономистите доцент Ралица Симеонова-Ганева и доцент Калоян Ганев, и двамата преподаватели в СУ, които са дали разбора си на Съвета за стопански разбори и ще бъдат огласени през днешния ден в Министерски съвет.

Извънреден труд, ниски заплати и липса на самопризнание са измежду аргументите за дефицита на медицински сестри. Дефицитът става все по-остър и в самия Европейски Съюз, от който България е част, защото обособените страни се конкурират в задържането на експертите.

По наставление на СЗО на доктор би трябвало да се падат по три медицински сестри, до момента в който у нас статистиката е печална - по-малко от една е. Това съгласно създателите на проучването прави прави действието на здравната система несъответстващо, защото не покрива по никакъв метод условието даже за две сестри на доктор. Само за територията на София-град са нужни над 8 хиляди медсестри.

Според изследването на двамата икономисти единствено 5 области броят лекарите на 100 хиляди души население, е по-голям от междинния за Европа - София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Недостиг на медици има във всички останали, максимален е в Благоевград, Кърджали и Хасково. Единствено в Плевен общопрактикуващите лекари като че ли са релативно задоволителни, а недостиг на психиатри няма единствено в Ловеч.

Над половината лекари се намират в шест от всички 28 области в страната. Това са с изключение на столицата, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Бургас. През последните 20 години, максимален растеж се следи в броя на лекарите по дентална медицина. Те са се нараснали в половината области на страната. Акушер-гинеколози, психиатри и акушерки бележат слаб растеж в едвам сред 6 и 8 области. А максимален е спадът при общопрактикуващите лекари. Няма област в страната, където те да не понижават прогресивно. Следват ги медицинските сестри, които са се нараснали само в София и педиатрите, които са станали повече единствено във Варна и Бургас.

Авторите на проучването оферират ограничения за справяне с този фрапантен недостиг, като желаят приоритизиране на образованието на медицински експерти, в това число и чужденци, назад привличане на българските експерти от чужбина и доста възстановяване на изискванията на труд и на опциите за кариерно развиване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР