Над 62 хил. седмокласници и повече от 54 хил. десетокласници

...
Над 62 хил. седмокласници и повече от 54 хил. десетокласници
Коментари Харесай

Седмокласниците и десетокласниците са на изпит по български език и литература днес

Над 62 хиляди седмокласници и повече от 54 хиляди десетокласници се чака да явят на националните външни оценения по български език и литература, заяви Министерството на образованието и науката (МОН).

Изпитът за седми клас стартира от 9 ч. Учениците би трябвало да бъдат с 30 минути по-рано в учебните заведения, в които учат. Ще бъдат допускани против документ за идентичност. Седмокласниците ще са разпределени в 1700 учебни заведения, а 11 хиляди квестори ще наблюдават за реда по време на изпита, осведомят от просветителното ведомство.

Изпитът по български език и литература обгръща образователния материал от 5 до 7 клас. Писмената инспекцията включва тест с 26 задания, от които 18 задания със затворени отговори, 6 задания с къс свободен отговор, 1 задача с уголемен свободен отговор и 1 задача за основаване на текст. Последната задача изисква основаване на преразказ върху неизучавана художествена творба от името на безпристрастен повествовател или от името на воин.
 
Седмокласниците имат 150 минути за писане, а учениците със специфични просветителни потребности ще имат спомагателни 80 минути. Максималният брой точки е 100. Оценката от изпита по български език е балообразуваща за кандидатстване за банкет в гимназии, а оценката влиза в свидетелствата за главно обучение.

Изпитът за десетокласниците стартира в 11 ч. Националното външно оценяване за тях ще се организира в 1023 учебни заведения. Ангажирани са над 9000 квестори. Включеният образователен материал в изпита е от 8, 9 и 10 клас. Максималният брой точки още веднъж е 100.
 
Изпитът е от 23 задания:
14 задания с избираем отговор
6 задания с къс свободен отговор
1 задача за редактиране
1 задача с уголемен свободен отговор (формулиране на теза или на антитеза)
1 задача за основаване на текст (резюме, заявление или автобиография).

Десетокласниците ще имат 90 минути за работа, а учениците със специфични просветителни потребности ще имат спомагателни 30 минути. С оценките си десетокласниците от обединените учебни заведения аплайват за местата от спомагателния план-прием за продължение на образованието си във втори гимназиален стадий.
 
Оценките от двата изпита ще бъдат оповестени до 28 юни в Единната осведомителна система за изпити и банкет към МОН.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР