Над 300 различни мероприятия ще популяризират онлайн безопасността в Европа

...
Над 300 различни мероприятия ще популяризират онлайн безопасността в Европа
Коментари Харесай

ЕК за пета поредна година провежда месец на европейската киберсигурност

Над 300 разнообразни мероприятия ще разпространяват онлайн сигурността в Европа по време на Европейския месец по киберсигурност (ECSM). Сред тях ще има конференции, работни срещи, обучителни семинари, презентации пред консуматори, онлайн акции и редица други събития. Фокусът на обичайна към този момент акция през тази година е киберсигурността на работното място, ръководството и отбраната на персоналните данни, само че също по този начин киберсигурността в дома и уменията, които би трябвало да бъдат развити.



Стартът на тазгодишната акция бе даден в Технологичния университет в Талин на 29 септември, като представители от европейския обществен бранш, промишлеността, националните координационни екипи и университетските среди дадоха своите рекомендации и препоръки за възстановяване на киберзащитата.

„ Киберсигурността е основополагаща в цифровия свят. Тя е наша споделена отговорност, на всички нас, всеки ден. Приветствам взаимните старания за разпространение и по-добрата информираност и на жителите, и на бизнеса, както и съответните дейности в региона на киберсигурността в цяла Европа “, съобщи Андрус Ансип, вицепрезидент на Европейска комисия за единния дигитален пазар.

Мария Габриел, еврокомисар за цифровата стопанска система и цифрово общество добави, че „ в своя професионален и персонален живот хората ще могат да разпознаят или да реагират съответно на цифровите опасности, единствено в случай че са задоволително добре осведомени и имат верните умения. Европейският месец по киберсигурност е отлична опция за допълним нашите проекти да създадем по-безопасно киберпространство в Европейския съюз “.

Според изпълнителния шеф на ENISA проф. Удо Хелмбрехт, Европейският месец по киберсигурност 2017 ще сплоти специалисти от целия Европейски Съюз, които да подобрят осведомеността на елементарните консуматори във връзка с киберсигурността. Събитието е още опция да напомним на всички голямото значение на кибер хигиената и че „ киберсигурността в действителност е споделена отговорност “, добави проф. Хелмбрехт. „ Спри се. Помисли. И тогава се свържи (в интернет) “, изяснява той.

Всяка седмица през октомври т.г. ще бъде отдаден на една от четирите съществени тематики. Първата седмица до 6 октомври е фокусирана върху възстановяване на киберсигурността на работното място. Различни събития ще се опитат да подобрят знанията и уменията освен на ИТ експертите, а и на висшето управление, и на чиновниците във връзка с новите закани, в това число криптовируси, лъжлива е-писма (фишинг) и други зловредни кодове.

Темата на втората седмица от 9 до 13 октомври е обвързвана с ръководството и отбраната на персоналните данни. Целта на тези мероприятия ще е да покажат дали организациите са готови за новите европейски наставления и регулации, на първо място GDPR и директивата за мрежова и осведомителна сигурност (МИС)).

В интервала от 16 до 20 октомври главен фокус ще е киберсигурността в дома и заканите, с които ще се сблъскат, в това число от новите „ Интернет на нещата “ и онлайн измами. Инициативата ще се опита да им даде скъпи препоръки по какъв начин да подсигурят своята домашна мрежа и по какъв начин пазят своята онлайн цялост.

Последната седмица от европейския месец по киберсигурност е съсредоточена върху уменията. Европейска комисия и ENISA дружно със своите сътрудници в страните членки ще търсят способи да поддържат младежите в придобиването на по-големи умения в тази област посредством разнообразни просветителни планове и на практика образования. „ Целта ни е младежите да развият тези умения и да основат идващото потомство експерти в региона на кибер сигурността “, декларират от ENISA.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР