Над 200 души бяха ранени, поне 2-ма убити при сблъсъци

...
Над 200 души бяха ранени, поне 2-ма убити при сблъсъци
Коментари Харесай

Кървави протести в Ирак - жертви и стотици ранени

Над 200 души бяха ранени, най-малко 2-ма убити при конфликти със силите за сигурност по време на митингите в Багдад и провинциите на Ирак, а органите на реда използваха сълзотворен газ, водно оръдие и гумени патрони, с цел да разпилян тълпата.

Хората излязоха на митинг против безработицата, корупцията и неприятните публични услуги,

отбелязва организация Ройтерс (Reuters). Според изказване на държавното управление и съгласно представител на здравното министерство 40 от ранените са от силите за сигурност.

В държавното известие се споделя, че „ група подстрекатели на митингите ” са виновни за насилието, а органите на реда работят, с цел да обезпечат сигурността на тези, които стачкуват спокойно.

В столицата Багдад полицията стреля във въздуха, когато към 3000 протестиращи се пробваха да преминат през моста, водещ към укрепената и строго охранявана Зелена зона, в която се обитават държавни здания и посолствата на редица страни.

Силите за сигурност блокираха пътищата и използваха зашеметяващи гранати и водни оръдия, с цел да отхвърлен тълпите обратно. Протестиращите отхвърлиха да се отдръпват и по този начин силите за сигурност откриха огън. Миналата година се организираха сходни, само че по-смъртоносни митинги, публичният яд се развихри от продължителен дефицит на благоприятни условия за работа, електричество и чиста вода.

Иракчаните упрекват политици и чиновници в ендемична корупция, която пречи на Ирак да се възвърне след години на спор сред разнообразни религиозни общности и опустошителната война за победа над джихадистката формация „ Ислямска страна ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР