Над 2,5 млн. украинци са напуснали страната си от началото

...
Над 2,5 млн. украинци са напуснали страната си от началото
Коментари Харесай

Полският кмет, който се превърна в герой за украинските бежанци - въпреки миналото си

Над 2,5 млн. украинци са напуснали страната си от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. От тях над 1,5 млн. са влезнали в Полша - по последна информация на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.

Пшемишъл е един от полските градове, намиращ се до границата с Украйна, през който минава по-голямата част от миграционния поток. Около 350 000 украинци са пристигнали в града, откогато Русия нахлу в Украйна, декларира кметът Войчех Бакун в изявление за NPR. За съпоставяне - популацията на града е към 60 000 души, или съвсем шест пъти по-малко от миналите през Пшемишъл бежанци през последните няколко седмици.

41-годишният Бакун е един от доброволците на първа линия, които се включват в посрещането на украинците. Той признава, че не е бил квалифициран да стане филантропичен служащ на първа линия и да се оправя с най-бързото изселване на бежанци в Европа след Втората международна война:

„ Бях член на полския парламент, тъй че нямам опит нито в ръководството на обстановка като тази, нито в ръководството на град “, споделя Бакун пред NPR за трансформацията си от депутат до доброволец на първа линия.

Въпреки това Бакун се впуска и в това предизвикателство. " Обикновено работя в наследник костюм, в този момент имам зелен “, майтапи се той.



Според кмета на Пшемишъл сред 1200 и 1500 бежанци минават през украинско-полската граница всеки час. Най-трудната задача пред локалните управляващи е да координират превозването им до други полски градове, защото няма по какъв начин всички да останат в Пшемишъл.

„ Придвижването им доста бързо към други градове в Полша е важно. Така не се получава скупчване на границата “, споделя Бакун.

Профилите на кмета на Пшемишъл в обществените мрежи са цялостни с позитивни мнения за доброволческата му активност. Бакун доби много огромна известност в Европа и по света поради метода, по който посрещна ръководителя на италианската партия " Lega Nord " Матео Салвини - един от най-близките до Путин европейски партийни водачи.

Салвини бе решил да се появи на границата с Украйна, с цел да покаже " съпричастност " към бежанците от съветската военна инвазия. Бакун обаче го одобри повече от хладно и го изненада с подарък тениска с лика на Путин - главен детайл в досегашните PR-акции на италианския партиен водач.

 

Анализаторите, които наблюдават полската политика, са сюрпризирани от реакцията на Бакун към бежанската рецесия. Причината – кметът на Пшемишъл принадлежеше към дясното популистко движение " Kukiz`15 ", учредено през 2015 година от музиканта Павел Кукиз. 

Професорът по социология Рафал Панковски твърди, че политическата партия се застъпва за създаване на стена на полско-украинската граница, въодушевени от концепцията на Доналд Тръмп за стена на границата сред Съединени американски щати и Мексико. " Те даже предупреждаваха за " украинизация " на полския трудов пазар ", споделя той.

Според професора обаче настроенията против бежанците, които бяха присъщи за Полша преди няколко години, са се трансформирали изненадващо бързо, щом войната е стигнала до границата на страната. Бакун е един от тези хора, които са поели в тази посока. 

Кметът споделя, че е същият политик, който постоянно е бил. Променила се е единствено обстановката:  " Допреди няколко седмици украинците не бяха бежанци, тъй като нямаше война. Войната е това, което се промени “.

Според Бакун настоящата система за поддръжка на бежанците не може да издържи постоянно. Тя се крепи на доброволци, които ще работят, до момента в който имат сила. Но в случай че те се приберат у дома, градът може да рухне под напрежението на бежанската вълна. Затова от локалната администрация стартират да водят диалози и с професионални филантропични организации, които да спомагат на града.

Дотогава кметът и останалите доброволци остават на първа линия, с цел да оказват помощ на украинските жители, и приканват още хора да се включат в тяхната самодейност.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР