Над 100 интелектуалци, експерти в различни области, популярни лица излязоха

...
Над 100 интелектуалци, експерти в различни области, популярни лица излязоха
Коментари Харесай

Над 100 интелектуалци и експерти призовават партиите да съставят правителство

Над 100 интелектуалци, специалисти в разнообразни области, известни лица излязоха с апел към политиците - да образуват евроатлантическо държавно управление.

" От Освобождението през 1878 година модерната българска страна непрекъснато е изправена пред предизвикването да брани своята самостоятелност, отстоявайки завета на Апостола: " Да бъдем равни с другите европейски нации! ". Съединението и оповестяването на Независимостта, устремът в Балканските войни и Първата международна война, успехите и неуспехите, цялата ни нова история е изкована с волята за европейски образ на България ", пишат те в апела си към народните представители от новия 49 Народно събрание.

Припомнят също, че с силата и неуморните старания на дейната част на обществото, българската десница приобщи страната ни към Европейския съюз и НАТО. Идеалът на няколко генерации строители на нова България се сбъдна в актуалните му политически измерения, отбелязват те.

" През 2023 година вярата, че направеният избор е финален и обезпечен, е разколебана. Бруталната война, която режимът на Путин води против Украйна, е опит за налагане на нов ред и надмощие на Русия в Източна Европа и ясно демонстрира, че необятни пластове на българското общество са подвластни на подплатената с великодушни финансови средства съветска пета колона , която има за цел да ни отклони от европейския път. Налице е задълбочаваща се политическа рецесия, както заради неналичието на ясно парламентарно болшинство и блестящо политическо водачество, по този начин и заради разделянето в обществото по отношение на войната против Украйна. Тази конюнктура ускорява позициите на непознати на националните ни ползи политически сили ", акцентират подписалите се под апела.
 Политолози чертаят или експертен кабинет, или нови избори
Политолози чертаят или експертен кабинет, или нови избори

Чудят се с кой мандат ще бъде препоръчан и по какъв начин ще бъде избран съставът на кабинета

Според тях без ясна воля на българския парламент, служебните държавни управления на Румен Радев губят политическия си фокус и слагат под въпрос цивилизационния избор, изработен в годините на Прехода. " Убедени сме, че държанието на водещите политически партии би трябвало да се промени! Защото европейското бъдеще на България е застрашено и би трябвало да бъде предпазено със храброст, увереност и достолепие, както на полето на интернационалната политика, по този начин и в границите на вътрешния политически спор ", пишат още те. Затова и приканват политическите партии, които се дефинират като проевропейски, да реализират съгласие и да образуват парламентарно болшинство към ясни цели и неоспорим претендент за министър председател, което да поеме отговорност за извеждане на страната от задълбочаващата се политическа и икономическа рецесия.

Формираното с тази поддръжка държавно управление да форсира политиката на интеграция на България в Европейския съюз и НАТО, да отбрани приемането ни в Шенген и Еврозоната, да предприеме незабавни ограничения за излекуване на правосъдната система и интегритет в ръководството, упорстват още те , като желаят още Народното събрание и държавното управление да окажат действителна помощ на Украйна в битката ѝ против съветската експанзия, дружно с приемане на национална капиталова стратегия за ускорено модернизиране на нашите въоръжени сили и отбранителнатa промишленост.

В подписката са Влади Въргала, който е в инициативния комитет на Българска социалистическа партия против джендър идеологията, както и Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Красен Станчев, Огнян Минчев, Орлин Павлов, Калин Вельов, Калин Сърменов, Велизар Шаламанов, Владимир Левчев, Мартин Табаков, Евдокия Манева, Милена Фучеджиева, Михаил Вешим, Муравей Радев, Едвин Сугарев и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР