Началото на зимата се оказа топло за Европа. Още първите

...
Началото на зимата се оказа топло за Европа. Още първите
Коментари Харесай

Европейската енергия стана силно зависима от времето

Началото на зимата се оказа топло за Европа. Още първите студове в средата на декември обаче доведоха до рекордно евакуиране на газ от подземните складове. Това буди паника у Европейския съюз, който има два разновидността за развиване на събитията – неприятен и доста неприятен. Но главната неприятна вест е, че кой сюжет ще проработи зависи не от самите европейци, а от времето.

На 13 декември беше източен оптималният - рекорден за тази дата - размер на газа за цялата история на наблюденията: 738 милиона кубически метра, отбелязва " Газпром ", базирайки се на данни от европейската газова платформа „ Газова инфраструктура на Европа “.

Това е 60% повече от седмица по-рано, 20 пъти повече по отношение на септември 2022 година и 50% повече от междинното ползване през последните години.

Рекорди по източване на газ от подземните складове са регистрирани в Германия (250 млн. куб. м) и Франция (117 млн. куб. м), които са измежду петте най-големи европейски страни по ресурси на газ в складове, както и в Чехия (36,5 милиона кубически метра).

„ Натоварването на оборудванията за ПГХ в Европа през сегашния есенно-зимен интервал се чака да бъде по-високо, в сравнение с през предходните години, заради променената логистика и източници на доставка на газ за европейския пазар “, сподели „ Газпром “.

Но освен идването на ниските температури докара до такава обстановка. Друга естествена буря играе против европейците - вятърът. Производството на вятърна сила в Европейски Съюз е намаляло на половина от ноември до 11% от общото произвеждане на електрическа енергия. „ Веднага щом вятърът утихне, незабавно би трябвало да употребявате повече газ. В допълнение към отоплението газът се употребява за произвеждане на електрическа енергия “, изяснява Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

Първото захлаждане в Европа докара до там, че средноседмичното произвеждане на електрическа енергия в газовите Топлоелектрическа централа в Централна Европа при започване на декември доближи рекордно равнище за последните пет години, отбелязва „ Блумбърг “.

Показателна в това отношение е Франция, където по начало делът на нуклеарната генерация в енергийния баланс е огромен. От една страна, в подтекста на актуалната рецесия, АЕЦ бяха коз в ръкава на страната, отличаващ удобно Франция от доста европейски страни, в това число Германия, която в името на политическия дневен ред изведе нуклеарните си реактори от употреба. От друга страна, Франция беше изправена пред обстоятелството, че съвсем половината от нуклеарните реактори бяха затворени до лятото.

„ Франция не може изцяло да ремонтира всичките си нуклеарни реактори. Наскоро бяха пуснати няколко централи, само че доста реактори не работят към този момент съвсем половин година. Те имаха планов ремонт, който се трансформира в непрекъснат “, споделя Юшков.

Как по този начин? Първо, плануваните поправки и зареждане с гориво трябваше да се извършат през 2020-2021 година, само че заради пандемията датите бяха отсрочени за 2022 година Но се оказа, че това е още по-тежка година за енергетиката. Второ, в доста АЕЦ беше открита разяждане на оборудването и тук са нужни планувани поправки, също така са нужни доста по-значителни вложения.

Юшков показва, че незадоволителните вложения в нуклеарната промишленост на страната през последните години оказват въздействие, защото френските управляващи възнамеряваха да оставят съществуващите атомни електроцентрали да довършат периода си на употреба, само че нямаха желание да строят нови. Беше належащо да се премине към възобновими източници като част от разгласената климатична стратегия в Европейски Съюз. Вече повече от година малко хора в Европа си спомнят за това, а апелите за прекосяване към възобновима сила са доста по-тихи. Освен това Европейски Съюз предходната година одобри и призна нуклеарната и газовата сила за нисковъглеродни, което способства за енергийния преход, а Макрон реши да промени енергийната политика и да даде втори късмет на атома. Но французите, несъмнено, към този момент бяха изгубили време. Много нуклеарни реактори във Франция изискват скъпи и продължителни поправки. Според френския енергиен монополист „ Електрисит дьо Франс “ единствено за ремонта на актуалните реактори са нужни към 18 милиарда евро - това е повече от една трета от капиталовата стратегия и просто няма такива пари от позиция на престой и загуби. Не е изненадващо, че Франция се трансформира от страната с най-евтината електрическата енергия с помощта на атома в страна с доста високи цени.

„ Такива проблеми покачват цените на газа и предизвикат увеличение на ежедневния рандеман на газ от подземните складове. Защото няма от кое място другаде да се вземе сила “, споделя Юшков. Според него европейците са се докарали до обстановка, в която са все по-зависими от измененията във времето, освен от температурните промени, само че и от неналичието или съществуването на вятър и слънце.

Що се отнася до Германия, нейното рекордно равнище на точене на газ от подземни газови складове се изяснява, първо, с съществуването на огромен потенциал за предпазване и второ, с в началото високия дял на газ в енергийната система, отбелязва специалистът. Германците, несъмнено, се пробват да изгарят повече въглища и да употребяват възобновими енергийни източници, само че те могат да усилят производството на електрическа енергия единствено в пиковите интервали на ползване посредством газ.

Преди това възходящото търсене на газ за електроцентралите през зимата беше решено по едно и също време благодарение на два ресурса: увеличение на размерите на импорт и точене от подземните складове. Сега първият вид е на практика недосегаем, защото германците нямат опция да получават същите количества природен газ от Русия. " Северен поток-1 " е изцяло спрян. Доставките на съветски газ за Германия, Франция, Австрия, Чехия и Италия през Украйна се резервират, само че размерите им са намалели повече от половината. 42,2 милиона кубически метра дневно, преминаващи по този маршрут (срещу 109 милиона кубически метра по договор), се разпределят към всички клиенти. Логично е, че заради невъзможността да усилят вноса на газ, германците са нараснали неимоверно размера на дневния рандеман на газ.

Някой ден германците възнамеряват да пуснат плаващ ВПГ-терминал, само че в действителност това няма да улесни Германия, счита Юшков. Тъй като германците към този момент купуват количества ВПГ, просто идват през терминалите на прилежащи страни (Белгия, Холандия), с появяването на личните им ВПГ-терминали, същите тези размери ще идват непосредствено в Германия. Тоест маршрутът на доставка ще се промени, само че идващите размери ще бъдат почти същите. Германия ще се отбрани само от изключителни обстановки, когато съседът може да откаже да доставя газ през нейната територия.

„ Германия би трябвало да се бори с Полша за размерите на норвежкия газ, защото газопроводът „ Балтийска тръба “, който доставя норвежки газ в Германия, стартира да работи “, отбелязва Юшков. Норвегия не разполага с спомагателни количества газ, тъй че поляците и германците се конкурират за един и същи размер.

Рекордните количества рандеман на газ от подземни складове са нова действителност за Европейски Съюз. Засега няма злополука, тъй като е началото на зимата, а подземните складове са цялостни с газ. „ Въпреки това какво ще се случи по-късно зависи от времето. Сега всички гледат термометъра и съществуването или неналичието на вятър. Именно те дефинират обстановката в европейската енергетика “, счита Юшков.

Според него, в случай че зимата не е тежка и продължителна, т.е. се резервира междинната температура за последните пет години, тогава може да се избегне физически дефицит на газ и няма да се постанова европейските управляващи да прибягват до регулаторно прекъсване на индустриални консуматори.

Сега европейската промишленост затваря фабрики или понижава производството по лична самодейност, тъй като просто е нерентабилно да се работи при такива цени на силата. И този спад в търсенето (оценен на 10-15%) на газ в този момент избавя Европейски Съюз. Благодарение на това има физически задоволително газ. Въпреки че при този сюжет ще бъде невероятно да се избегнат скокове в цените на газа до 2000-3000 $ и на електрическата енергия.

„ Но в случай че температурата през декември-януари е най-малко малко под нормата, тогава европейците ще имат проблеми. Най-проблемният интервал ще бъде февруари и март, тъй като до този миг подземните складове са изчерпани, в тях остава малко газ “, споделя Юшков. Технически, заради спада на налягането в хранилищата, към този момент не е допустимо да се получават огромни количества газ. И това към този момент може да докара до физически дефицит на газ, когато европейските управляващи ще бъдат принудени да откажат доставките на газ за промишлени предприятия, тъй като просто няма газ.

„ Ако балансите в подземните складове през февруари и март са същите като междинните за последните пет години, тогава европейците ще имат проблеми. Преди това не беше проблем, само че тази година ще стане проблем, тъй като е невероятно да се усили вносът “, заключва източникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР