Началото на кампания за защита правата на децата в спорта

...
Началото на кампания за защита правата на децата в спорта
Коментари Харесай

Родната тенис федерация е първият партньор на Спешъл Олимпикс България

Началото на акция за отбрана правата на децата в спорта беше сложено през днешния ден, а Българска федерация по тенис е първата спортна централа, която партнира на Спешъл Олимпикс България.

" Ние като организация, която управлява един от най-масовите спортове освен имаме задачата да сътворяваме изискванията за спорт, да влагаме и влагаме в най-талантливите ни деца, само че и да подсигуряваме тяхното успокоение по време на развиването и подготовката им ", съобщи генералният секретар на БФТ Катерина Генова.

" Ние би трябвало да спомагаме за обезпечаването на безвредна среда за спорт. Има случай на нeвербална и физическа експанзия от деца към деца на корта, от деца към длъжностни лица, включително и съдии, от родители към деца, от треньори към деца или противоположното. Това са изключително притеснителни фактори, чийто корени са освен в конкурентността на спорта, само че се крият в фамилиите, спортните клубове, общността и обкръжението.

Тук идва и една изключително значима роля на федерациите, а точно да образоват, посредством положителни практики и сходни акции да допринесат за понижаване на сходен вид отрицателни прояви свързани с децата в спорта. Спортът би трябвало да подсигурява една спокойна среда за развиването на нашите деца ", добави Генова.

Тя благодари за гласуваното доверие от страна на Спешъл Олимпикс България в лицето на Националния шеф на организацията доктор Христо Христозов и за взаимната работа през последните три години. За първи път на идните Световни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби от 14 до 21 март 2019 година България има квота за двама тенисисти, за чиято подготовка до надпреварата ще спомогне БФТ.

На провелата се през днешния ден интернационална конференция " Достъп до спорт: спортът инструмент за обществено включване " беше подписана взаимна декларация за правата на децата в спорта. На специфична гала по време на конференцията Търговска колегия " Локомотив Пловдив " получи годишната премия за състезателен клуб номер 1 за развиване на спорта за хората с увреждания.

Тенис клубът е един от дългогодишните сътрудници на БФТ в програмата за развиване на спорт за хора с физически и ментални увреждания. По време на събитието ръководителя на Спешъл Олимпикс България - проф. Татяна Янчева, разгласи и оферти за нови членове на УС на организацията, измежду които е и Катерина Генова.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР