Наближава времето да се договаря мир в Украйна, за да

...
Наближава времето да се договаря мир в Украйна, за да
Коментари Харесай

Мирният план на Кисинджър: Украйна в НАТО, Крим за Русия

Наближава времето да се договаря мир в Украйна, с цел да се понижи рискът от още една разрушителна международна война, само че фантазиите за разпокъсване на Русия може да отприщят нуклеарен безпорядък, разяснява патриархът на американската дипломация Хенри Кисинджър в своя обява в сп. " Спектейтър ".
Кисинджър, който е проектант на политиката на разведряване със Съветския съюз по времето на Студената война в качеството си на държавен секретар на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, нееднократно се е срещал с Владимир Путин, откогато той стана президент на Русия през 2000 година
Засега не се обрисува излаз от спора, почнал с съветската инвазия в Украйна на 24 февруари, при който бяха убити десетки хиляди души, а милиони бяха принудени да изоставен домовете си. Русия сега управлява близо една пета от територията на Украйна, отбелязва Ройтерс.
Кремъл споделя, че Киев би трябвало да признае анексирането от Москва на четири отчасти следени от нея южни и източни украински области. Украйна упорства всички съветски войски да изоставен нейната територия, в това число полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 година Украйна подаде молба за приемане в НАТО, откакто през септември Москва разгласи анексирането на тези региони.
" Наближава времето да се надгради върху стратегическите промени и консолидираното им в нова конструкция, ориентирана към реализиране на мир посредством договаряния ", написа Кисинджър в списание " Спектейтър ". Според него " един кротичък развой би трябвало да свърже Украйна с НАТО по безапелационен метод ". Алтернативата за неутралитет към този момент няма да има смисъл, написа той в публикация, озаглавена " Как да избегнем нова международна война ".
Дипломатът предлага да се откри линия на преустановяване на огъня по съществуващите към 24 февруари граници, от които стартира войната. Според него Русия би трябвало да отстъпи завоеванията си след тази дата, само че не и територията, която окупира преди съвсем десетилетие, в това число Крим. " Тази територия може да бъде обект на договаряния след преустановяване на огъня ", счита Кисинджър.
Според него, в случай че предвоенната разграничителна линия сред Украйна и Русия не може да бъде реализирана посредством борби или посредством договаряния, може да се изследва използването на правилото на самоопределяне, само че посредством интернационално следени референдуми.
Целта на мирния развой би била двойна: да се удостовери свободата на Украйна и да се дефинира нова интернационална архитектура за сигурност на Централна и Източна Европа. Русия би трябвало да откри място в подобен ред, счита Кисинджър.
" Предпочитаният излаз за някои е Русия да бъде превърната в импотентна от войната. Не съм склонен. Въпреки цялата си податливост към принуждение, Русия има решителен принос за световното равновесие и за салдото на силите за повече от половин хилядолетие. Историческата ѝ роля не би трябвало да се принизява. Военните неуспехи на Русия не отстраниха нейните световни нуклеарни качества, позволявайки ѝ да заплаши с ескалация в Украйна ", показва Кисинджър.
Според него разпокъсването на Русия или унищожаването на способността ѝ да води стратегическа политика може да трансформира територията ѝ, обхващаща 11 часови зони, в оспорван вакуум. " Нейните съперничещи си общности може да решат да уредят разногласията си със мощ. Други страни може да се опитат да разширят претенциите си със мощ. Всички тези рискове ще бъдат усложнени от съществуването на хиляди нуклеарни оръжия, които вършат Русия една от двете най-големи нуклеарни страни в света ", добавя Кисинджър. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР