, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, положи клетва като президент на Северна

...
, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, положи клетва като президент на Северна
Коментари Харесай

Още при клетвата новият президент на РСМ „взриви“ отношенията с Гърция

, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, постави клетва като президент на Северна Македония (РСМ), само че церемонията провокира остри реакции в Гърция.

Посланикът на Гърция София Филипиду напусна Народното събрание в символ на митинг още при встъпването в служба на новоизбрания президент на РСМ.

Причината е нарушаване в Преспанския контракт, наричайки  страната „ Македония “, вместо „ Северна Македония “, написа вестник „ ПротоТема “.

 Любчо Георгиевски пред Иван Георгиев: Пророчествата за Северна Македония, които се сбъднаха 120 минути 8 мин. Любчо Георгиевски пред Иван Георгиев: Пророчествата за Северна Македония, които се сбъднаха  След изборите в Северна Македония: Опитва ли се Русия да дестабилизира Балканите? Тази събота и неделя 4 мин. След изборите в Северна Македония: Опитва ли се Русия да дестабилизира Балканите?  Нови искри сред Скопие и София, водачът на ВМРО-ДПМНЕ подлага на критика Димитър Главчев България 3 мин. Нови искри сред Скопие и София, водачът на ВМРО-ДПМНЕ подлага на критика Димитър Главчев  Скопие след изборите: Отдалечава ли се Северна Македония от участието си в Европейски Съюз? Тази сутрин 4 мин. Скопие след изборите: Отдалечава ли се Северна Македония от участието си в Европейски Съюз?  Любчо Георгиевски пред Иван Георгиев: Пророчествата за Северна Македония, които се сбъднаха 120 минути 8 мин. Любчо Георгиевски пред Иван Георгиев: Пророчествата за Северна Македония, които се сбъднаха  След изборите в Северна Македония: Опитва ли се Русия да дестабилизира Балканите? Тази събота и неделя 4 мин. След изборите в Северна Македония: Опитва ли се Русия да дестабилизира Балканите?  Нови искри сред Скопие и София, водачът на ВМРО-ДПМНЕ подлага на критика Димитър Главчев България 3 мин. Нови искри сред Скопие и София, водачът на ВМРО-ДПМНЕ подлага на критика Димитър Главчев  Скопие след изборите: Отдалечава ли се Северна Македония от участието си в Европейски Съюз? Тази сутрин 4 мин. Скопие след изборите: Отдалечава ли се Северна Македония от участието си в Европейски Съюз?

Гръцката организация АНА-ΜΠА напомня, че Силяновска предизборно - и съответно на 1 май 2024 година - съобщи, че няма да употребява формалното име на страната си:

„ Когато споделям, че няма да употребявам термина „ Северна “, нямам поради, че ще го махна от табелите пред постройките, в които се обитават институции или от табелите на интернационалните конференции или двустранни срещи, и така нататък Далеч съм от такива неща. Говоря персонално за себе си “.

„ Правото на самоопределяне е персонално право и никой няма право да ти подрежда да използваш нещо, което мозъкът и сърцето ти не одобряват. Ще го почитам, само че няма да употребявам термина " Северна ". Ще употребявам " Македония " и в никакъв случай няма да сътворявам комплициране, тъй като не би трябвало да различавам с Република Южна Македония. Няма такова нещо. Затова, когато приказвам, ще употребявам термините Македония, македонски, македонец “, сподели Гордана Силяновска-Давкова.

Гордана Силяновска-Давкова Снимка: Reuters

Информационният портал " Еникос " означи, че провокациите в връзките на Гърция със Северна Македония се завръщат.

Вестник " Катимерини " напомня, че в изявление на 11 май гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис насочи ясно предизвестие към Скопие.

„ С безпокойствие проследявам някои от изявленията на представители на ВМРО-ДПМНЕ и ще изчакам формалната позиция “, сподели министър-председателят.

Мицотакис изясни, че и той не е приемал Договора от Преспа, когато е бил в съпротива, само че в този момент е задължен да го съблюдава като част от държавните отговорности.

Мицотакис акцентира, че „ същото нещо ще би трябвало да направи и новото държавно управление в Скопие “.

Протести и неодобрение имаше и в Атина среща контракта през 2018 година, когато беше подписан.

Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участва и специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, както и висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан, напомня БГНЕС.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР