На земята! Ръцете отзад!“ Арестуват го като на филм, разказват,

...
На земята! Ръцете отзад!“ Арестуват го като на филм, разказват,
Коментари Харесай

Как български гражданин попадна в кримски арест за тероризъм, а държавата мълчи

" На земята! Ръцете откъм гърба! “ Арестуват го като на филм, описват, че е внасял експлозиви и е готвил атентати в Крим.За по-малко от година Русия за повторно намеси България в терористична активност. Български жител е арестуван, само че публична реакция на управляващите в София няма.

В началото на май Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия популяризира фрагменти и свидетелски показания, за които твърди, че изобличават подготовката на покушения против съветското управление на нелегално анексирания украински полуостров Крим и още веднъж намеси България.

Информацията беше публикувана в редица съветски медии. Няма без значение удостоверение за достоверността на видеото, само че това е втори случай, в който съветските управляващи загатват България около изказвания за подготвяни терористични офанзиви. Първият път това се случи след гърмежа на Кримския мост.

Различното този път е, че има и арестуван български жител.

Свободна Европа потърси Министерството на външните работи (МВнР) за информация и реакция, само че не получи отговор повече от два месеца.
Задържането
Информацията за подготвяни терористични офанзиви в украинския полуостров Крим, който беше нелегално окупиран и анексиран от Русия през 2014 година, беше публикувана в съветските медии.

че е арестувала група диверсанти, които са подготвяли набези над ръководители на окупационните управляващи в Крим. Руските служби споделиха, че при следствието на случая е оголен интернационален канал за контрабанда на експлозиви от България през Турция и Грузия за Русия под прикритието на електрически печки.

ФСБ заяви за ареста на седем души, които са жители на Русия и Украйна, както и на един човек, който е жител на България и Украйна. В първичните известия той фигурираше единствено с фамилното му име - Петранов, както и с информацията, че е бил " забъркан в доставката на оръжия за поразяване на Русия ".

Непосредствено след разпространението на тази информация от българското Министерство на външните работи че нямат данни за арестуван български жител в Русия поради готвен атентат в Крим. Тогава те обясниха, че поддържат връзка с консула в Москва, само че за момента няма информация. " Посолството ни в Москва е пратило нота с публично питане към съветската страна, само че все още няма отговор “, пишеше в позицията на министерството.

В края на май служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев сподели, че Министерство на вътрешните работи не е получавало питане от съветските управляващи, нито данни, потвърждаващи случая, обвързван с информация, че за подготвян атентат в Крим е арестуван Денис Петранов, който има и българско поданство.

Тези изказвания са в несъгласие с думите на брачната половинка на арестувания български жител Денис Петранов. Кадрите с инспекцията на буса му, публикувани от съветските медии, са последните, на които Марина Петранова вижда брачна половинка си. След това с Денис Петранов няма връзка.
„ Марина, аз съм в Крим “
Марина Петранова е брачна половинка на Денис. Двамата са етнически българи от Украйна и от 2017 година живеят в Пловдив. Той е пенсиониран служител на реда. Имат родственици в окупираните от Русия територии. Марина Петранова споделя, че брачният партньор ѝ постоянно е пътувал до Украйна, с цел да оказва помощ на роднините им, които живеят в село Райновка. По думите ѝ той е употребявал курсовете, с цел да транспортира разнообразни колета на познати хора, тъй като пощенските услуги не работят.

Петранова споделя, че брачният партньор ѝ е арестуван на 26 април на границата сред Русия и Грузия. По думите на Петранова той е употребявал по-дълъг и обиколен маршрут през Грузия и Турция, тъй като е по-безопасен. Тя схваща, че нещо се случва с него от няколко нелогични известия, които получава. След това телефонът му е изключен.

Няколко дни откакто Марина Петранова губи връзка със брачна половинка си, тя получава известие от чужд номер: „ Марина, аз съм в Крим “. Това е на към 1000 километра от мястото, където Денис Петранов е арестуван.

Съпругата споделя, че се е свързала с българското посолство в Русия. „ Казаха ми, че имат отговор, че е там, само че тъй като България не признава Крим, нищо не могат да създадат “, сподели Петранова за Свободна Европа. По думите ѝ тя намира юрист през интернет, който открива брачна половинка ѝ. Така тя схваща и обвиняванията, които звучат нелогично.

Първото е за безчинство. „ То е, че на 30 април, до момента в който е ходил по улиците на Симферопул (вторият по величина град в Крим - бел. ред.), се е карал с хората и е арестуван за безчинство “, споделя Петранова. По думите ѝ това е необяснимо, тъй като той е към този момент е бил арестуван на границата на 26 април. Междувременно на 3 май съветските медии популяризират фрагменти със задържането на Денис Петранов на границата и версията на съветските управляващи, че той е част от проведена група, която е подготвяла терористични офанзиви.

Свободна Европа не може да удостовери думите на Марина Петранова, тъй като не разполага с информация от формалните управляващи.

Българската работа на Свободна Европа изпрати три пъти въпроси до Министерството на външните работи. Първия път при започване на май, в интервала на ръководство на служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев, и два пъти по време на постоянното държавно управление на Николай Денков.
Обвиненията на съветските управляващи
Обвиненията на съветските управляващи станаха известни от формалните известия и фрагменти на ФСБ. Службата за сигурност популяризира видеозапис от разпита на един от арестуваните по съмнение в подготовка на атентат против съветското управление на Крим. Той беше показан в редица съветски медии.

На записа се вижда мъж, който е показан като Виктор Подвални . Той твърди, че е бил вербуван от офицер от украинското военно разузнаване на име Роман Машовец в средата на юни 2022 година Подвални се съгласил да „ сътрудничи с украинското разузнаване “, тъй като по този метод синовете му ще избегнат готовност в Украйна.

Подвални споделя, че е работил под псевдонима " Сократ ". Задачата му била да търси искащи да сътрудничат на разузнаването и специфичните служби на Украйна.

Задържаният твърди още, че експлозиви за подготовка на " терористични офанзиви " са били превозени в електрически печки.

удостоверение за достоверността на видеото. Украинското разузнаване не разяснява изказванията на съветските сили за сигурност.

От 2014 година минимум 16 украински жители са били наказани в Крим и Севастопол по обвинявания в „ шпионаж “ и „ бойкот “.

За повторно Русия намесва България в обвинявания за тероризъм. През октомври управляващите в Кремъл свързаха България с гърмежа на Кримския мост. Едно по едно обаче изказванията на Москва започнаха да наподобяват като скалъпени.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР