на засяга основно хора под 60-годишна възраст. Няма доказателства все

...
на засяга основно хора под 60-годишна възраст. Няма доказателства все
Коментари Харесай

Според експерт новият щам на коронавируса засяга основно хора под 60г.

на визира главно хора под 60-годишна възраст. Няма доказателства към момента, че той трансформира тежестта и хода на пандемията. Увеличава се главно скоростта на разпространяване. Има данни, че тази вариация към този момент е засечена в Дания, Холандия и Австралия, което значи, че от септември насам може да е достигнал и България. Тази вариация на заболяването обаче не обезсмисля имунизацията против COVID-19. Това стана ясно от думите на доцент Нина Янчева, началник Катедра „ Инфекциозни заболявания “ в Медицинския университет София пред btv.
Това което има като информация е, че този вариант е прочут от септември . Това, което е алармирало учените във Англия, е, че от 41 до 50 седмица на тази година броят на заболелите се е нараснал доста и когато проучват пробите им откриват,че над 50% от тях са в резултат на този вариант, изясни тя.
Скоростта на заразяване с новия вариант на ковид се усилва със 70% . Репродуктивното число се усилва с 0,4. Един човек може да болести други седем съгласно анализите на лабораторните резултати... Мутации има в ковид и до момента не е потвърдено, че те трансформират хода на пандемията и тежестта на болестта. Сега е особеното е скоростта на заразяване, изчислена на база модели и разбори на учените. Но това, което е ясно, е че заболелите са младежи – под 60-годишна възраст. Тежестта на болестта при тях не е по-сериозна, няма по-висока смъртност. Така или другояче данните са още малко и към момента ги натрупваме, изясни доцент Янчева.
Достигнал ли е до България и Европа? Вероятно е достигнал. Има данни, че в Холандия, в Дания, в други – Австралия. Интересното е,ч е във Англия има доста огромен консорциум, които вършат тези разбори – те имат доста огромна база от данни и по тази причина при тях излиза по-рано информацията, акцентира тя.
 Доцент Чорбанов: Не знаем дали е нов вариант - нов вариант значи нова болест Доцент Чорбанов: Не знаем дали е нов вариант - нов вариант значи нова болест
Със сигурност приказваме за по-голяма акомодация на вируса, само че не и за по-голяма смъртност. Така доцент Андрей Чорбанов разяснява суматохата ок...
Експертът изясни, че тази разновидност била изненада за учените, тъй като станала по-бързо от предстоящото: " Реално, най-вече такива разбори (бел.ред. на вариантите на коронавируса) се вършат във Англия, само че анализите са върху 5 до 10% от всички заоблели от вируси и се разчита генома на болестта. Този вариант не е толкоз нов, само че се усилват заболелите. И това, което също сигнализират учените е, че като цяло се знае, че коронавирусите мутират. Но мутират относително по-бавно – да вземем за пример, 4 пъти по-бавно от ХИВ вируса или 2 пъти по-бавно от грипните вируси. Смята се, че тази разновидност е по-бърза, приема се за необикновена разновидността на – съгласно едни данни 23 бази, съгласно други – 29 ", разяснява още специалистът.
Това, което желая да кажа, е, че може би като отплата за това, че може би се забавиха реакциите на всички институции откакто се знаеше, че има вирус в Китай, и по-късно се разгласи изобщо казуса за целия свят, в този момент ограниченията са доста по-агресивни и бързи. Знаете, че в Дания минали я месец, единствено при 200 души, е изолиран нов вариант – потвърден при 12 от тях – че има връзка с контейнер норки – се избиха хиляди норки, разяснява още доцентът.
За момента няма данни, че новият вариант обезсмисля имунизацията , тъй като имунизацията действително сходно на естественото заболяване, води до образуване на клетъчен имунитет, т.е. не се чака тези разновидности в 2 и няколко бази да трансформират това, на фона на съществуващите над 20 000 бази в организма, акцентира доцент Янчева. Ето още причини за какво това е по този начин: " Тези разновидности водят до смяна на метода на прикрепване на клетките, само че това не би довело до цялостно блокиране на имунизацията. Точно Европейската организация за надзор на болестта би трябвало да събира тези данни и да ги разгласява на уеб страницата си ", посочи тя.
" В нашата страна антиваксиналните течения са много необятно застъпени. Не знам каква част от популацията се убеди, че тази болест може да протече тежко и имунизацията е единственото средство, което би могло да ограничи и да управлява пандемията ", сподели доцент Нина Янчева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР