На заседание в Люксембург, което продължи над 18 часа и

...
На заседание в Люксембург, което продължи над 18 часа и
Коментари Харесай

Съветът на министрите по околна среда одобри пътя на ЕС за постигане на климатичните цели до 2030 г.

На съвещание в Люксембург, което продължи над 18 часа и завърши в ранните часове на днешния ден, вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, дружно с сътрудниците му от Съвета по околна среда на Европейски Съюз, одобриха обща договореност за пътя на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията от парникови газове с минимум 55% до 2030 година - пакетът от законодателни начинания, прочут като „ Подготвени за 55 “, научи Moreto.net. Споразумението е решаваща стъпка за реализиране на климатичните цели в главните браншове на стопанската система на страните от Европейски Съюз.

“Като се взимат поради амбициозните нови цели до 2030 година, за страната ни е постигнатата обща договореност като работещо решение за построяването на една постоянна и добре уравновесена рамка, която регистрира националните особености и обезпечава шерване на напъните сред страните членки по обективен метод. Рамката съдържа задоволително принадлежности и еластичност, които разрешават на всички страни членки да реализират поставените цели и съответните понижения на излъчванията, като бъдат планувани съответни механизми за опазване по едно и също време на екологичния интегритет и на конкурентоспособността на стопанската система, разяснява министър Сандов.
Държавите от Европейски Съюз одобриха обща позиция по Схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз, Механизма за шерването на старания сред страните в браншове отвън Схемата за търговия с излъчвания (ESR), излъчванията от земеползването, смяната в земеползването и горското стопанство (LULUCF), основаване на обществен климатичен фонд (SCF) и нови стандарти за излъчвания на въглероден диоксид за леки и лекотоварни коли.

С постигнатите договорености по Схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз (СТЕ) ще се обезпечи понижаване на излъчванията парникови газове от промишлеността, като в това време се насърчи опцията ѝ за прекосяване към различни и самостоятелни енергийни източници. Този преход ще бъде подсилен от съответните финансови принадлежности като Фонда за рационализация и Фонда за нововъведения, чиито размер се усилва и се прибавят нови спомагателни браншове, които могат да се възползват от тези средства. България е една от страните, които могат да употребяват средства от тези принадлежности.

По отношение на нови стандарти за излъчвания на въглероден диоксид за леки и лекотоварни коли Съветът одобри, че след 2035 година няма да могат да се записват нови коли и микробуси с мотори с вътрешно горене и ползващи фосилни горива. През 2026 година Европейската комисия ще оцени опциите за реализиране на тази цел, като вземе поради софтуерното развиване, в това число във връзка с хибридните технологии с добавка към модули и смисъла на жизнерадостен и обществено обективен преход към нулеви излъчвания.

Съветът се съгласи да сътвори и специфичен климатичен фонд - нов финансов инструмент в размер на 59 милиарда евро в поддръжка на уязвими семейства, микропредприятия и ползватели на превоз, с цел да подкрепи прехода към енергийно ефикасни здания и авто превоз.

По отношение на бранша за земеползването Съветът одобри страните членки да обезпечат 15% усвояване на въглеродните излъчвания към 2030 година, което в околните години също доста ще усъвършенства ръководството на земеделския бранш и почвите, което е доста значимо за България в подтекста на акомодацията към климатичните промени и провокации пред земеделския бранш.

В рамките на съвещанието бе реализирана и договореност по плана на Регламент за битка с обезлесяването в международен мащаб, който цели ограничение на процеса по утежняване положението на горите, предизвикван от потреблението и производството в границите на Европейския съюз. Това е значима стъпка за понижаване на излъчванията на парникови газове и загубата на биологично многообразие.

С по този начин признатата позиция по тези бъдещи законодателни актове ще стартират договарянията с Европейския парламент.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР