Балтийската нация може да наложи вето на отдавна обсъжданите планове

...
Балтийската нация може да наложи вето на отдавна обсъжданите планове
Коментари Харесай

Естония заплашва да блокира плана за повишаване на данъците на Airbnb

Балтийската нация може да наложи несъгласие на от дълго време обсъжданите проекти за начисляване на Данък добавена стойност върху онлайн наемите на квартири и таксиметровите пътувания.

Министрите на финансите се събират в Брюксел на следващия ден (14 май) и всички погледи ще бъдат ориентирани към един от най-малките членове на блока. Естония наподобява е последният, който се въздържа от радикална смяна за адаптиране на налога върху добавената стойност към цифровата епоха, споделиха пред Euronews трима източника, осведомени за договарянията – и нейното държавно управление към момента има властта да блокира промяната.

Новото законодателство има за цел да направи уеб страниците за резервации на хотели и таксита като Airbnb и Uber директно виновни за регистрацията за налог върху продажбите, което евентуално покачва цените с до 25%.
Съгласно актуалните разпореждания, крайният снабдител на услуги би трябвало да съблюдава данъчните отговорности. Брюксел счита това за малка врата, защото на процедура малко притежатели на квартири или таксиметрови водачи си вършат труда да го създадат. Това от своя страна вбесява притежателите на стандартни хотели, които начисляват Данък добавена стойност, и споделят, че е незаслужено да се конкурират.

След година и половина разногласия публични лица от Белгия – която сега ръководи договарянията в Съвета на Европейски Съюз – сложиха въпроса в дневния ред за политическо съглашение. Те имат вяра, че са намерили текст, който позволява множеството от техническите проблеми, като опасенията по отношение на непропорционалните тежести за дребния бизнес.

Съгласно новите проекти всяка държава-членка на Европейски Съюз може да реши дали да се включи в договореностите за „ очакван снабдител “, които са предопределени да заловен Airbnb. Но не всички са щастливи. Приложението за споделено пътешестване Bolt твърди, че проектите са несправедливи, защото доста стандартни таксиметрови водачи са дребни предприятия, които не би трябвало да заплащат Данък добавена стойност.

Естония, където е централата на Bolt, е наранена. И това може да докара до проблеми: както съгласно данъчното законодателство на Европейски Съюз, законодателството би трябвало да бъде утвърдено от всичките 27 членки на блока – което значи, че всеки един може да упражнява несъгласие.

Ако проектът за Данък добавена стойност бъде контрактуван, това ще бъде най-новата планка в тактиката на Брюксел за вкарване на стопанската система на онлайн шерването в обсега на съществуващите регулации. Това следва договорка от март за възстановяване на трудовите права за работещите в платформи, като водачи на Uber и Deliveroo, които преди този момент бяха третирани като независимо заети лица.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР