На втория ден от Коледа, 26 декември, се отбелязва Денят

...
На втория ден от Коледа, 26 декември, се отбелязва Денят
Коментари Харесай

Благодаря ти, тате! На 26 декември отбелязваме Деня на бащата

На втория ден от Коледа, 26 декември, се отбелязва Денят на Бащата.

Денят на бащата е празник, на който се празнува бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се вършат дарове на бащите и фамилията чества дружно денем. Празникът популяризира бащите и бъдещите татковци.



На църковния празник Събор на Пресвета Богородица, денят след Рождество Христово, се празнува паметта на свети Йосиф Обручник, земният татко на Исус.

Св. Йосиф, съгласно Библията, бил от царски жанр, само че живеел като дърводелец и в добродетелна беднотия. След като останал вдовец, на 80 години, на него му била поверена достойнството на младата Мария - бъдещата майка на Спасителя. Те не са имали скотски връзки и брак в цялостния смисъл на думата, само че той бил свикан да я пази и пази в нейната свещена задача - посредством непорочно зачатие да роди Иисус. Йосиф отнесъл насмешки, задето бил на напреднала възраст, а младата му жена била родила, само че той устоял, тъй като Божията воля му давала сили. Йосиф живял до 110 години в правоверен живот и почтен труд. Бил добър земен татко на Спасителя. Това е и посланието на Деня на бащата.



Че бащите са опора и сигурност на фамилията, би трябвало да го устоят с почтен труд и грижа.

В множеството страни Денят на бащата е всемирски празник. Той съществува на всички места по света, само че се отбелязва на разнообразни дати.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР